Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok cég eddig is élt ezzel az adómentességgel, amennyiben rendelkezett cégautóval. Nem keletkezett személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, ha a céges személygépkocsit a használója magáncélra is igénybe vett - emlékeztet közleményében Fata László juttatási szakértő.

A dolgozói választásra épülő cafeteriában azonban évekig nem került szóba ez juttatási lehetőség, hiszen egy céges autó költsége (bérlet, lízing és egyebek) jelentősen magasabb, mint egy átlagos cafeteria keret.

Az elmúlt években azonban teljesen új autóhasználati lehetőségek jelentek meg. A car sharing szolgáltatást nyújtó cégeken keresztül egy munkáltató gyakorlatilag percekre, órákra is kölcsönözhet autót, amit aztán a munkavállalók rendelkezésére bocsát. - Így már akár havi 10 ezer forint értékben is értelmezhető a személygépkocsi használat. Ez az összeg pedig simán belekerülhet egy cafeteria rendszer kínálatába adómentes juttatásként - mutat rá az eddig kevésbé használt lehetőségre Fata.

Az autómegosztó szolgáltatók jellemzően Budapesten helyezkednek el, ezért azok a Budapesten élő (dolgozó) munkavállalók tarthatják ezt a juttatást értékesnek, akik nem rendelkeznek saját személygépkocsival.

Az adómentesség azonban nem vonatkozik azokra a közösségi közlekedési eszközökre, amelyek nem személygépkocsik.
Így a közösségi kerékpár, roller stb. használat biztosítása jellemzően jövedelemként adózik 2020-ban.