Cafeteria: megvan, milyen juttatásokat adnak majd a munkáltatók

A Szép-kártya mellett jövőre várhatóan a már bérhez hasonlóan adózó Erzsébet-utalvány, valamint a lakáscélú és utazási támogatások lesznek a leggyakrabban választott cafeteriajuttatások, így a munkáltatók által kínált legnépszerűbb cafeteriaelemek jövőre is elérhetők maradhatnak - adta hírül a BDO Magyarország.
Szabó Dániel, 2018. november 3. szombat, 08:26
Fotó: Pixabay

A taaácsadó cég tapasztalatai szerint a hazai vállalatok többsége még kivár, mielőtt kialakítaná végleges jövő évi cafeteria-rendszerét. Az előzetes tervekből az szűrhető le, hogy a cégek túlnyomó többsége a munkaerőért folytatott jelenlegi versenyben nem kívánja megszüntetni az eddig kínált cafeteriaelemeket, sőt, többségük keresi annak a lehetőségét, hogy a juttatások nettó értékét is sikerüljön megtartaniuk 2019-re.

A BDO Magyarország szolgáltatását igénybe vevő vállalatok ezer dolgozójának mintája alapján készített elemzés szerint idén a cafeterijuttatások értékének 38 százalékát a Szép-kártya valamelyik alszámlája, 20 százalékát a pénzkifizetés, 9-9 százalékát az Erzsébet-utalvány, illetve a lakáscélú támogatás tette ki. Ezt követte az önkéntes nyugdíjpénztári (7 százalék) illetve az egészségpénztári (6 százalék) díjfizetés, az összes többi elem a juttatások 11 százalékán osztozott.

Jövőre a Szép-kártyához kapcsolódó juttatások értékbeli aránya biztosan tovább nő, ugyanakkor az összes kifizetés 50 százaléka alatt marad a mértéke - mondta Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria-tanácsadója.

A tervezett adóváltozások alapján ugyanis 2019-ben szinte kizárólag a Szép-kártya adható majd kedvező adózás mellett.

Az alacsonyabb keresetű munkavállalók az üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal elkölthető elemeket preferálják. Az Erzsébet utalvány - bár közterhei 41-ről 82 százalékra nőnek - a Szép-kártya után továbbra is népszerű cafeteriajuttatás maradhat. Emellett a készpénzfizetés is sok helyen megmaradhat különálló juttatásnak. Egyúttal a lakhatási és utazási juttatások mértéke is számottevő lehet - magyarázta Makár Andrea.

Bár adózási szempontból ezen elemeket már értelmetlen a bértől elkülönítve kezelni, motivációs hatásuk így hatékonyabban érvényesülhet. Emellett az alacsonyabb alap miatt egyes bértől függő juttatások (például a táppénz) költségei is csökkenthetőek.

Nem változik az óvodai-bölcsődei költségeket finanszírozó támogatás adómentessége, sőt, további könnyítés 2019-re, hogy nemcsak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül kifizetheti a munkáltató a felmerülő költségeket.

Idén a teljes cafeteriajuttatás mindössze néhány százalékát fordították kockázati biztosításokra (ebbe a körbe az élet-, a baleset- és az egészségbiztosítások tartoznak). Jövőre átmenetileg fel is értékelődhet ezeknek e biztosításoknak a súlya a cafeteriajuttatások körében, ugyanis a még 2018-ban kötött szerződések alapján történő díjfizetések jövőre is adómentesek maradhatnak a minimálbér 30 százalékáig - írta a BDO. A cég globálisan az egyik legnagyobb, 162 országban, több mint 1500 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat; munkatársainak száma 2017-ben több mint 73 ezer volt, a csoport árbevétele az előző pénzügyi évben elérte a 8,1 milliárd amerikai dollárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vinjo, 2018.11.03 18:15

Nincs értelme bérrel azonosan adózó cafeteria elemeket megtartani, ugyanis nehezebb elkölteni, valamint a bérrel megegyező járulékszintre még rárakódnak az egyéb költségek is (a cafeteria rendszer működtetési költségeire, kezelési költségekre gondolok) . Így többe kerül, mintha egyszerűen a dolgozó kézbe kapná a készpénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.03 12:26

Kár sírni a multiknak, az állam visszafizeti az adóikat, veszteség nélkül adhatja a cafetériát.
Mindig a multik meg a gazdák sírnak, akik a legtöbb támogatást kapják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html