Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az óvodai, bölcsődei költségeket, kulturális- és sportrendezvény belépőket a munkáltató leggyakrabban a nevére szóló számla alapján téríti meg a munkavállalói számára. A jelenlegi helyzetben azonban az említett rendezvények elmaradnak, sok gyermek nem megy óvodába vagy bölcsődébe, így nem is keletkezik a tervezett mértékben ilyen költsége a szülőknek.

Mit tehet a munkáltató?

Amennyiben a munkáltató szabályzata rendelkezik arról, hogy mi történik azokkal az összegekkel, amelyekről a munkavállaló nem hoz számlát, akkor természetesen érvényesítheti a meghatározott módszertant. Adómentes juttatások esetén azonban a munkavállaló jelentősen kevesebb juttatást kaphat, ha mondjuk jövedelemként adózó pénzt fizet ezek helyett a munkáltató - hasonlítja össze a lehetőségeket Fata László juttatási szakértő.

Átütemezés

Másik rugalmas megoldás lehet, hogy az elkövetkezendő hónapokban fel nem használt összeget időben átütemezve, majd a második félévben keletkezett számlákra fizeti ki a munkáltató. Ennek feltétele, hogy az év hátralévő részére eső számlák lefedjék a munkavállaló által igényelt összeget.

Engedélyezni lehet az újbóli nyilatkozatot

Sok esetben azonban elképzelhető, hogy nem lesz lehetőség az igényelt juttatások tervezett módon történő megvalósítására. Ilyenkor dönthet úgy a munkáltató, hogy engedélyezi, hogy a munkavállalók a fel nem használt összegekről újra nyilatkozzanak. Ezzel a nyilatkozattal érdemes lehet megvárni azt az időszakot, amikor már látható, miből milyen mértékű költsége keletkezhet a munkatársaknak. "A cafeteriakeret felhasználásáról való újra nyilatkoztatás tervezésénél a megoldásra váró problémákat és az adminisztrációs kapacitást együttesen kell mérlegelni" - mondta Kardos Zoltánné, az L-Soft Zrt. oursource divízió igazgatója.

Megfelelő adminisztrációs támogatással, erre alkalmas szoftverrel akár az összes munkavállalónál megengedheti a munkáltató, hogy a teljes, 2020-ban még fel nem használt összeget újratervezze. Ha kevesebb erőforrás van az átalakításhoz, akkor járható út az is, hogy kizárólag a fent említett juttatásokban érintett munkavállalók számára nyílik lehetőség a nyilatkozat módosítására, esetleg csak az adott juttatásokra fordított keretről nyilatkozhatnak az munkatársak - írta közleményében Fata László.