Erre pedig érdemes minden munkáltatónak felkészülnie a juttatási csomagok összeállításakor. Számszerűsítve az alkalmazottak szempontjából az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagsághoz nyújtott munkáltatói hozzájárulás 10 százalékkal kedvezőbb lesz, mintha ugyanazt a pénzt bérként kapnák meg.

Mindent egybevetve, ha egy cég 100 forintot szán dolgozójának, pénztári megoldásokkal közel 10 forinttal több jut az alkalmazottaknak, mintha bért kapnának - derül ki a Pénztárszövetség összefoglalójából.

Az új adószabályok miatt 2019 első napjától átalakul a béren kívüli juttatások rendszere. Jövőre a fizetésekkel azonos mértékű adó vonatkozik a pénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulásokra, azonban utóbbiak így is a legkedvezőbb juttatások között maradhatnak. Az alkalmazottak ugyanis adójóváírást vehetnek igénybe a pénztári megtakarításához adott munkáltatói juttatás után - mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

A vállalati teher 21 százalékra csökken és bár a pénztári tagsággal rendelkező alkalmazott 33,5 százalékos adóterhe csökkenti a juttatást, az érintett alkalmazottak az adójóváírásnak köszönhetően összességében 10 százalékkal jobban járnak. Ezen kívül kedvező a munkáltatónak is, hiszen a bérhez képest egy sokkal rugalmasabban alakítható elemet tarthat bent a javadalmazási rendszerében.

A pénztári megoldás pedig 2019-ben is kedvezőbb, mintha az adott összeget bérként fizetnék ki, ami nem sok juttatásról mondható el - fogalmazott az elnök. A szövetség szerint az új helyzetben a munkáltatók felelőssége fokozott lesz. Felméréseik szerint a munkavállalók 65-71 százaléka tartja fontosnak, hogy a munkáltatójuk segítséget nyújtson a takarékoskodásukhoz.

Emiatt egyre jobban felértékelődik a munkáltatók szerepe jövőre. A Pénztárszövetség szerint egyre több munkaadó ismeri fel a lehetőséget és úgy állítja összeg a juttatási csomagokat, hogy a dolgozók megkezdhessék a pénztárakon keresztül a takarékoskodást vagy növelhessék az eddig felhalmozott összeget.