Cafeteria 2013 - érdektelenségbe fullad a népszerű elem?

Átformálódik-e az egészségbiztosítás a magánbiztosítások térnyerésével? A szkeptikusok szerint csak az életben maradás lehet a cél, a rendszernek ugyanakkor hívei is vannak − például akik ilyen termékeket árulnak.
F. Szabó Emese, 2012. december 28. péntek, 10:49
Fotó: Napi.hu

Jövőre papíron vonzó lesz a magán-egészségbiztosítás, béren kívüli juttatásként adómentesen adható a munkavállalónak. Emellett az egészségpénztári befizetéseket is fel lehet majd használni ilyen biztosítások díjának fizetésére. Az adómentes juttatás igazi bónusz, hiszen csak néhány ilyen maradt: a unit linked biztosítások, a sportbelépők és szintén 2013-tól a kulturális eseményre, programra szóló belépők. Ezekkel a konkurens termékekkel igazán népszerű lehetne a magán-egészségbiztosítás.

Mint ahogyan elméletben az is: az Union felmérése szerint az alkalmazottak 37 százalékát érdekelné az ilyen biztosítás, ha az áthidalja a várakozást, javítja az ellátási körülményeket, illetve az orvos−beteg kommunikációt. Ha ezt a díjat ráadásként a munkaadó fizeti, az igény a biztosítás iránt jelentősen nő − a megkérdezettek kétharmadát érdekelte az Union szerint a dolog.

A mostani rendszerben − mivel még nagyon kevés az ilyen biztosítás − még kevés szolgáltató van. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó cafeteria-szakértő szerint ma még nem lehet kényelmesen és minden igényt kielégítően használni az effajta biztosítást. Ez akkor működhetne, ha tömegével jelennének meg az új ügyfelek. A többi cafeteriaelem azonban még úgy is sokkal népszerűbb, hogy azoknak van adótartalma is. Elég nehéz elképzelni, hogy valaki egy egészségbiztosítást választ a juttatások közül az Erzsébet utalvány vagy akár a Szép kártya helyett.

Az is akadályozza, hogy széles körben elterjedhessen pusztán az adómentesség okán a magán-egészségbiztosítás, hogy az átlag béren kívüli juttatás nem olyan magas, hogy ez reálisan beleférjen a csomagba. Az átlagos munkaadó néhány ezer forintot képes adni, ehhez képest az ilyen biztosításoknak akkor van értelmük, ha havonta legalább ötezer, de még inkább tízezer forintot tesz ki a díj. Kevés munkaadó kínál akkora cafeteriát, hogy ez második vagy harmadik elemként a listára kerüljön − ehhez legalább 25-30 ezer forintos cafeteriakeret szükséges.

Összességében már az sikernek minősül 2013-ban, ha egyáltalán bekerül a biztosítás a cafeteria-rendszerbe. Ha lesznek újabb szerződések, akkor a növekedés a bázishoz képest drámai lesz, hiszen jelenleg csak néhány száz ilyen kontraktust kötöttek − vagyis ötszáz új ügyfél már sokszorosa lesz az ideinek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vuvuvu, 2012.12.28 13:58

a probléma ott van, hogy nem egyértelmű pontosan mit kínálnak a szolgáltatók, és abból amit kínálnak, mi az adómentes. továbbá: annak ami adómentes van-e hozzáadott értéke? az egészségbiztosításnak átkeresztelt kockázati életbiztosítás nem az a szolgáltatás egyéként amire szükség van, az nem újdonság, mégis sajnos több esetben ezzel a gyakorlattal találkoztam. a másik, amikor egyes cégek átalánydíjas szolgáltatást próbálnak meg eladni adómentes egészségbiztosításként. meglehetősen zavaros a történet. kezdésenek már az is hasznos lenne, ha a terminológia amit a sajtó-törvényalkotó-szolgáltatók használnak egységes lenne és nem kevernék a szezont a fazonnal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html