Az ÖPOSZ üdvözli azokat a kezdeményezéseket, amelyek a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítását, egyszerűsítését célozzák - reagált a cafeteriarendszer esetleges módosítására vonatkozó, egyelőre nem véglegesített kormányzati tervekre Kravalik Gábor a hazai egészség- és nyugdíjpénztárakat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke. A szervezet megérti és támogatja, hogy a gyakorlatban eddig is lényegében készpénzjuttatást jelentő egyes elemeket ténylegesen készpénzesíteni kívánja a kormány.

Ha a pénztári megoldásokra bevezetnék az önálló jogcímen adott - cafeteriarendszeren kívüli - támogatást, például adókedvezmény formájában, akkor az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak által nyújtott megoldások még nagyobb mértékben hozzájárulhatnának az öngondoskodási piac bővüléséhez. Ha ez a kormányzati szándék is, akkor az új rendszer kiváló alapokra épülne, eddig ugyanis a cafeteriarendszerben a pénztári szolgáltatások versenyeztek a készpénz-helyettesítő szolgáltatásokkal - mondta Kravalik.

E megoldással több millió dolgozó számára biztosítható a jövőre való felkészülés. Kulcsfontosságú az öngondoskodásban a munkáltatók ösztönzése  Az elnök szerint az öngondoskodásra, a pénztári megoldásokra, többek között a nyugdíj-előtakarékosságra szükség van, és a munkáltatókra kiemelt szerep hárul, kultúrát teremtenek, megtanítják a dolgozóikat felelősen gondolkodni, végső soron elindíthatják a munkáltatókat az öngondoskodás útján.

A két évtizedes múltra visszatekintő, saját tagjaik tulajdonában álló önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknak összesen több mint kétmillió tagja van. A kasszák több mint 1000 milliárd forint vagyont kezelnek, a pénztárakba történő befizetések nagysága pedig meghaladja az évi 150 milliárd forintot.

A pénztári rendszeren belül az önkéntes nyugdíjpénztárakban több, mint egymillió munkavállaló gyűjt nyugdíjára, akiknek átlagos vagyona már 1 millió forint felett van. Az önkéntes nyugdíjpénztárak működése egyszerű, érthető, emellett rugalmas és olcsó. Az egészségpénztárak taglétszáma szintén meghaladja az egymillió főt, ám a tagok szolgáltatásokat igénybe vevő hozzátartozóival együtt mintegy hárommillió embert napi egészséggel kapcsolatos egyes kiadásait fedezik.