Cafeteria 2017 - megszületett a javaslat

Összetett cafeteriajavaslatot terjesztettek a kormány elé a gazdasági érdekképviseletek: mind a négymillió magyar munkavállalónak kedvezményes adózású bérkiegészítést kínálnának készpénzben. A Szép-kártya rendszerét ugyanakkor megtartanák - értesült a Magyar Idők.
Napi.hu, 2016. április 15. péntek, 10:09

A lap idézi Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőjét, aki szerint a javaslatcsomagot már meg is kapta a kormány. Az üzleti szféra indítványa szerint megmaradhatna a Szép-kártya rendszere, ugyanakkor megszűnhetne annak lehetősége, hogy a munkaadók kedvezményes adózási feltételek mellett adhassanak étkezési és ajándékutalványt dolgozóiknak. Ehelyett azt támogatná a javaslat, hogy a vállalkozások alacsony közteherrel bizonyos összeget készpénzben, fizetésként juttathassanak a munkavállalóknak. Az utalványokat tehát pénzre váltanák. (Ezt maga Orbán Viktor javasolta pár héttel ezelőtt ép a MKIK konferenciáján.)

A magyar cafeteria-rendszer az Európai Unió bíróságának döntése nyomán jogsértő, ezért nem maradhat fenn mostani formájában. A Szép-kártya Luxembourgban kifogásolt pontjai anélkül igazíthatók ki, hogy sérülne a szisztéma lényege - érvelt az MKIK elnöke. E kivételt Parragh azzal is indokolta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hazai turizmus és vendéglátás sikere nem képzelhető el Szép-kártya nélkül.

Az étkezési és ajándékutalványoknál viszont inkább terhet jelent a számos járulékos költség - becslései szerint évente 12-14 milliárd forintba kerülhet az utalványrendszer életben tartása - főként a papírlapok előállítása, a szállítás és az elosztás miatt.

A dolgozók juttatása ugyanakkor nem csökkenhet, így a kedvezményes adózásnak - bizonyos formában - meg kell maradnia. Jelenleg az országban több mint négymillió ember dolgozik, a cefeteria azonban csak nagyjából 1,2 millió alkalmazottat illet meg. Az MKIK olyan rendszer kidolgozására tett javaslatot, amely valamennyi munkavállalóra érvényes - így tehát az alacsonyabb adózású bérrész minden dolgozónak járna és bármely vállalkozás élhetne vele - írja a Magyar Idők.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2016.04.15 20:52

Bravvo Bravvoo

Egykulcsos lett az szja merthát ez volt a nagy politikai célkitűzés, megadóztattuk a minimálbérest és 2x annyi mélyszegényünk lett mint Szlovákiának vagyis lesülyedtünk a balkán szintjére..

Remek remek most meg eljutunk oda,hogy akkor az szja ugyan marad de akkor meg TB.-t ne fizessünk a jövedelmünk egy része után vagyis a gyakorlatban egy az egyben tökmindegy hogy milyen jogcímen nem vonnak majd le pénzt a jövedelemből..

Na erre kellett a nagy dilettáns kormányunknak 8 kemény küzdelmes az egész világ ellen megvívott év hogy idáig eljusson !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.15 12:41

@rw2: Felkészülési idővel nem lehet belekötni.

Az már viszont más tészta, hogy az a kormány, amelyik az adójóváírást eltörölte, most egy újabb, de mindenki számára kihasználható hasonló konstrukciót hozott létre.

S azt sem értem, hogy miért is nem merik az adózási kiskapukat bezárni, hogy minden adózzon ugyanúgy...

Ha netán tényleg a szegények érdekeit is néznék, akkor: megfűszerezve egy bizonyos jövedelemhatárig terjedő adómentességgel...

Valamint bizonyos jövedelemhatár felett plusz adóteher is mehetne... ha tényleg lenne egy kis gerince a politikusainknak, akkor mondjuk úgy határoznák meg ezt a felső jövedelemhatárt, hogy többük saját fizetésének egy része is beleessen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.15 12:03

@rigolya: ebben azért nem vagyok száz százalékig biztos, szerintem a francia cafeteria cégek erre ugyanúgy rámozdultak volna egy bíróságon, mert talán nem meglepő az egész a pénzről szól.
Mindenesetre az tuti, hogy ez jobb mint az eredeti ötlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.15 11:14

Ha ezzel kezdték volna, akkor nem szólt volna senki ellene...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html