Cafeteria 2017: milliónyi pénztártag tűnhet el

Néhány önkéntes pénztárnak akár a túlélése is veszélybe kerül, ha gyakorlatilag megszűnik jövőre a cafeteriarendszer - írta az Azénpénzem.hu.
Napi.hu, 2016. április 24. vasárnap, 13:21
Fotó: Napi.hu

A portál számításai szerint jelenleg mintegy 1,1 millió olyan pénztártag lehet, akiknek számláját munkáltatója hizlalja. Kérdés, közülük hányan hajlandóak majd egyénileg takarékoskodni. Már most is van, ahol 40 százalékra rúg a nem fizetők aránya.

A béren kívüli juttatások új szabályzása továbbra sem sok részlet ismert. Sokatmondó, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) úgy tárgyaltak a kérdésről, hogy a kabinet semmilyen írásos anyagot nem mutatott be. A pénztárszektorban sokan érzékelhetőn már szinte biztosra veszik, hogy vége a "béren kívüli juttatások korszakának".

Az egészségpénztárak (ep) egymillió feletti taglétszámából mintegy 700 ezer lehet azoknak a száma, akik munkáltatói juttatást kapnak. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál már csak ennek alig több mint a felének gyarapítja számláját a céges befizetés. Egyes becslések szerint akár 80 százalékuk is lemorzsolódhat, a portál becslése szerint elérheti az egyharmadot azok aránya, akik hajlandóak saját zsebből folytatni a tagdíjfizetést. Így 260 ezer nyugdíj-, és 480 ezer egészségpénztári tag távozhat a rendszerből.

Az MNB adatai szerint 2015-ben a teljes kalkulált befizetéseknek majdnem negyedét a meg nem fizetett tagdíjak miatti tartalékképzés tette ki. A csúszásokat (a tagdíjak egy része utólag befolyik) is figyelembe véve a nem fizetés aránya mintegy 17 százalék volt. A pénztáraknál a tagdíjfizetést szüneteltetők száma a válság idején megugrott, de azóta szépen mérséklődött, 2015-ben azonban az egy évvel korábbi 4,6 ezerről 11,7 ezerre nőtt. A szüneteltetést viszont a parlament elé már benyújtott törvénymódosításban gyakorlatilag megtiltják. Azokat tehát, akik munkáltatói juttatás híján nem fizetnek tagdíjat, rövid úton kizárhatják a pénztárak (mint egyébként sokan már most is teszik).

A bizonytalanságot, a nem fizetők kizárását is figyelembe véve akár egymilliós létszámzsugorodás sem zárható ki az önkéntes pénztáraknál összesen - írta az Azénpénzem.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.04.25 03:37

Mivel ezt nehezebben tudnák lenyúlni mint az mnyp-t így ösztönöznek rá, hogy vedd ki, költsd el.
Az önkéntes pénztárnál valahogy bele van a fideszes droidok agyába programozva, hogy ez az övék.
(Az mnyp is az övék volt de hát aki hülye az pénz nélkül marad öregségére.
Működési alapelvek, alapvető rendelkezések
( A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.TV)
Hiába no, megesik 1-1 rendszerhiba néha.
Ki kell rúgni a programozót aki a hosszú távú agymosást/újraprogramozást végezte náluk.
Közelegnek a választások, fényezni kell a statisztikákat.
Lesz itt fogyasztás növekedés, jobban teljesítés!
Nem lennék rajta meglepődve, ha valamilyen adókedvezménnyel ösztönöznék a kilépést/pénzköltés a fenti okokból.
És a sok degenerált még hálás is lenne, hogy jé ezt nem nyúlja le a maffia!
Hú de jó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.24 18:08

@tarTosPista: Még bőven aktív voltam amikor bevezették az önkéntes nyugdíj pénztárat, bár bizonyos mértékű adó elkerülésnek tartottam ,mégis megléptem mint a cég vezetője . Aki lemondott a nettó bét 5 %-ról max 30 000 ft erjéig a járulékkal és céget terhelő befizetésekkel jóváírásra került a dolgozó számláján ,nagy sikere volt. Az az adóelkerűlés amit bevezettek de nem kötelező és nem választható formában az megengedhetetlen ,vagy minden munkáltatóra kötelezövé kell tenni ,vagy meg kell szüntetni a TAO-val együtt. Az felháborító ,hogy a vállalkozók jelentős része nem adja ,míg a minisztérium alkalmazottai több 100 ezres nagyságot kapnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.04.24 17:18

Rohadék magyar politikusok állandóan variálnak, bizonytalanságban tartanak mindenkit.
Munkaadót, munkavállalót, vállalkozókat.
Véget kellene vetni ennek a mocskos ámokfutásnak, amit ezek a xar alakok végeznek itt már 26. éve.
Belerángatják a népet komoly bürokratikus munkába, majd mire beáll, akkor megszüntetik, vagy megváltoztatják.
Mocskos szemét alakok, egyéni szájuk íze szerint szórakoznak a vállalkozásokkal, a polgárokkal.
A francnak hagyjuk ezt, el kell hajtani őket a pitchába, és kártérítésként vagyont foglalni.
Kell egy erős civil összefogás, és megállítani ezt barom politikai ámokfutást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html