Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi vállalatok harmada idén nem változtatott a 2018-ban alkalmazott béren kívüli juttatási rendszerén, egy másik harmaduk pedig a kedvező adózású elemek javára módosította azt - derül ki az Edenred Magyarország Kft. több mint kétszáz, jellemzően száz főnél kevesebb embert foglalkoztató cégre kiterjedő kutatásából.

E társaságok 56 százalék adott 2018-ban béren kívüli juttatást a dolgozóinak, és ezeket kevesebb mint 20 százalékuk szüntette meg. Azok a cégek, amelyekben tavaly nem működtettek ilyen rendszert, az idén sem terveznek bevezetni effélét.

A meglévő szisztémán változtatók preferenciái között a legelőkelőbb helyen a Széchenyi pihenő (Szép) kártya szerepel - nem véletlenül, hiszen ez az elem megőrizte korábbi adóelőnyét. A megkérdezett vállalkozások ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy sok esetben ez nem járható út: nem mindenhol van igény jóléti juttatásra, sok helyen inkább a megélhetés része a béren kívüli plusz.

A Szép-kártya mellett azonban léteznek további kedvezményes adózású lehetőségek is, amelyek 2019-ben is megőrizték korábbi vonzerejüket, igaz, minimális az ismertségük - mondta Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezetője. Ezek évente nyújtható összege egy háromfős család esetében meghaladhatja a 80 ezer forintot, miközben az ezt a summát juttatásként adó cég körülbelül 30 ezer forintot takaríthat meg az az adókedvezmény révén.

Az egyik "ismeretlen" a csekély értékű ajándék. Ráadásul a munkaadó maga dönthet az átadás időpontjáról és az apropójáról, amely lehet nőnap, évforduló, születésnap, esetleg kiegészítés a húsvéti vásárlásokhoz.

A minimálbér 10 százalékánál, azaz 2019-ben a 14,9 ezer forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék "egyes meghatározott juttatásnak" minősül, így a juttatónak 40,71 százalék közterhet kell befizetnie utána, miközben a magánszemélynek adókötelezettsége sem keletkezik. Eddig évente háromszor lehetett élni ezzel a lehetőséggel, ez januártól évi egyre csökkent, közben viszont kibővült a juttatási viszonyok köre. Korábban ugyanis csak meghatározott felállásban működött, 2019-től azonban ezek a megkötések megszűntek. További előnye, hogy a munkavállaló és családtagjai egyaránt kaphatnak ilyen kedvezményes adózású juttatást, így például egy háromfős családnál évi 44 700 forint a plafon.

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

Ezen kívül kevésbé ismert lehetőség a rendezvény keretében adott ajándék is, amely a minimálbér 25 százalékáig szintén 40,71 százalékos járulékteherrel adózik. E a lehetőséggel egy céges karácsonyi vacsorán vagy csapatépítésen további 37 250 forint adható.