A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos intézkedéssel segítette eddig is a kormány, és a segítségnyújtás folytatódik. A jövőre továbbélő adókönnyítéssel pedig mindenki nyer: támogatja a vállalkozásokat, a turizmust és a foglalkoztatottakat is - fogalmazott az államtitkár, aki szerint 2021-ben egymillió munkavállalónak nőhet a Szép-kártyára érkező juttatása.

Április 22. óta a Szép-kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a munkáltatónak, amennyiben az nem haladja meg a törvény által meghatározott, rekreációs keretösszeget. A tavasszal felemelt összeghatárok jövő nyárig változatlanul tovább élhetnek.

A rekreációs keretösszeg a koronavírus-válság időszakában 800 ezer forint, amelyből a Szép-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható. A költségvetési szerveknél változatlanul hatályos maradhat jövőre is a még tavasszal (200 ezer forintról) megduplázódott 400 ezer forintos keretösszeg - mondta Izer Norbert.

A becslések szerint így jövőre 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál. Az adóügyi könnyítés minden 2021. június 30-ig Szép-kártyára utalt összegre lesz érvényes, vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen a kártyákra - magyarázta az államtitkár.