A földgázt egyetemes szolgáltatás keretében vételező nem lakossági fogyasztók - így a 20 m3/h-nál kisebb mérővel rendelkező közintézmények, kisvállalkozások - esetében a hatósági ár nem változott, így a kis- és közepes vállalkozások terhei nem emelkednek.

A villamosenergia esetében a rendszerhasználati és az elosztási díjak csökkenése ellensúlyozza a nem lakossági egyetemes szolgáltatási fogyasztókra vonatkozó árak 0,29 Ft/kWh-val emelkedését - olvasható a közleményben. A rendszerhasználati díjak esetében nincs külön lakossági és nem lakossági árkategória, így a lakossági villamos energia árcsökkentéssel párhuzamosan végrehajtott rendszerhasználati díjcsökkentés a lakossági fogyasztókkal azonos módon vételező kis- és közepes vállalkozások energiaköltségét is csökkenti.

A 10 százalékos lakossági távhőár csökkentése érdekében a távhőszolgáltatók támogatása - az árbevétel kiesés mértékével azonos szinten - megemelkedett. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatók esetén nincs olyan árbevétel kiesés, amely a kkv-k terheinek növekedését indokolná - véli a szaktárca.