Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. rendkívüli sajtóközleménye megtévesztőnek nevezi a Napi Gazdaságban megjelent cikk tartalmát. A tájékoztatójukban ugyanakkor a lapban már megjelent - Nagy Andrea az RFV kommunikációs vezetője által fogalmazott tényeket ismétlik. Ennek ellenére a Napi Gazdaság Online ismét teret ad az RFV véleményének.

Kassai Ákos az RFV vezérigazgatója lapunknak adott interjúban ismételten hangsúlyozta: a vizsgálat semmilyen formában nem érinti a RFV-t és az általa kötött koncessziós szerződést. (Az, hogy az ügy nem érinti az RFV-t, eredeti cikkünkben is szerepelt. A szerk.) A vezérigazgató szerint a vizsgálat hátterében valószínűleg egyéni és helyi politikai ambíciók állhatnak és sajnálatos módon  - lévén, hogy az RFV nyerte el a távhőszolgáltatás jogát a városban - ezúttal közvetett módon a magyar vállalatot is említették a sajtóhírek. Kassai szerint helyi szinten a hasonló feljelentések nem számítanak kivételesnek.  Miközben a magyarországi média igen érzékenyen reagál az ilyen jellegű hírekre, a romániai sajtó  a helyi sajátosságoknak megfelelően helyén tudja kezelni az ilyen ügyeket.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a GO SA. szakszervezeti vezetői és egyes politikai szereplők a jövő helyett a múltban élnek és egyéni érdekeiket a közösség érdekei elé helyezve próbálják hátráltatni a város fejlődését - fogalmazott Kassai. Hangsúlyozta: Ennek a vizsgálatnak semmiféle kihatása nem lesz sem az RFV gyergyószentmiklósi, sem a többi romániai projektére.

Továbbra is kitart vádjai mellett Nagy Attila, a városgazdálkodási cég a SC Go SA műszaki igazgatója, a szakszervezet megbízott vezetője, aki azonban hangsúlyozta: nem az RFV ellen emeltek kifogásokat, hanem a város vezetését - a főpolgármestert, a jegyzőt és további 12 tanácsost - vádolják hűtlen kezeléssel.

Felmerül annak lehetősége, hogy a városvezetés szándékosan sorvasztotta el a saját tulajdonában lévő céget - állítja Nagy - aki szerint erre a helyi számvevőszéki jelentés is felhívja a figyelmet. Az önkormányzat és a RFV között megszületett szerződés körül több rendellenesség is tapasztalható: zárolt mellékletek, biankóban aláírt jegyzőkönyvek - fogalmazott Nagy aki elmondása szerint, mindössze a fogyasztók érdekeit tartotta szem előtt a feljelentés megtételekor.

Hozzátette: a korábban a polgármester által beígért árcsökkenés helyett 13 százalékos drágulás következett be a szolgáltató cseréjével.  Tény, hogy a Go ellen egyik beszállítója csődeljárás indított, a vállalat azonban stabil, a 2010-es könyvelésben a kiadás és a bevétel egyenlege 1,7 millió lejes ( közel 400 ezer euró) többletet mutat - válaszol a cégvezetést ért polgármesteri vádakra Nagy.

Kassai Ákos ugyanakkor kijelentette: a tavaly aláírt szerződés nyilvános, az a helyi tanácsházán megtekinthető. A fogyasztói áremelkedés pedig annak tulajdonítható, hogy a polgármester valószínűleg nettó árakat közölt, és időközben öt százalékkal nőtt a forgalmi adó is Romániában.