Rövid, három hónapos tárgyalást követően került új tulajdonoshoz az AKG Zrt. - tudta meg a Napi.hu.

Az orosházi székhelyű céget az eddigi tulajdonosok - Resonator Kft. és Unibau Kft. - adta el a budapesti székhelyű SPS Trading Kft. nevű vállalkozásnak. Az ország egyik legjelentősebb öntödei cégének többségi tulajdonosa Szabó András üzletember érdekeltségi körébe tartozott 1992 óta.

A patinás cég korábban az Alföldi Kőolaj és Földgázipari Rt.-hez tartozott és főleg az olajiparhoz szükséges berendezéseket - például tolózárakat - állított elő. A múlt század kilencvenes éveiben a termelés a vasúti ipar felé tolódott el. Az AKG egy sor multinacionális cég - GE, Alstom, Bombardier, Siemens - beszállítója lett. Éves árbevétele a gazdasági válság kitörése előtt 2,5 milliárd forint körül alakult.

A cég a GE gázturbina-üzletágának átalakítása miatt jelentős megrendeléstől esett el, egyik pillanatról a másik elvesztette árbevételének 30-35 százalékát. Az orosházi ipari parkban működő társaság az elmúlt években jelentős beruházásokkal kiegészülve pótolni tudta a kieső megrendeléseket és 2018-at már 1,8 milliárd forintos árbevétellel és nyereséggel tudja zárni. Történt ez annak ellenére, hogy a legígéretesebb megrendelés - az egyiptomi vasutak számára szállítandó 700 vasúti személyszállító vagon - még nem valósult meg, így az ebbe való beszállítás sem hozott megrendelést a cégnek. (Az AKG ettől az üzlettől 2,5 milliárd forintos megrendelést remélt.)

Az orosházi cég éves öntészeti kapacitása ugyan 1500 tonna, de ezt az elmúlt években nem sikerült teljes mértékben kihasználni. Az elmúlt években az öntészet mellé korszerű megmunkáló-központot és fejlett minőségbiztosítási rendszert is kialakítottak, így az új tulajdonos SPS Trading Kft. cég sikerrel növelheti kivitelét - mondta lapunknak Szabó András, a céget eddig tulajdonló Resonator-csoport vezetője.