A szektor cégei között vannak a több százmilliós költségvetésű filmeket, műsorokat gyártók mellett például az esküvői videók készítéséből élő egyszemélyes vállalkozások és a különböző utómunkálatokat készítő cégek is. A működő társaságok száma 2014 óta enyhe csökkenést mutat. Jelenleg több mint 3500 ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban. A cégszám csökkenése elsősorban a legkisebbeket érintette.

Jól megfigyelhető, hogy a szektor teljesítményét zömmel az 1 milliárd árbevétel fölötti cégek érték el. A középső szegmensben az árbevétel növekedés 2015-ben megállt, majd lassú csökkenésének indult, míg a legkisebb piaci szereplők árbevételének alakulása is hasonlóképpen alakult, de náluk 2017-ben indult a bevétel csökkenésnek - írta közleményében az Opten.

Kedvező képet mutat a felszámolási eljárások számának 2014 óta tartó folyamatos csökkenése, és a kényszertörlések számának 2015 óta elindult fogyatkozása is. Ugyanakkor a cégszámhoz mérten viszonylag magas végrehajtási eljárások száma azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel vannak még gondok.

A szektor cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az országos átlag közelében volt 2014 és 2016 között, de tavaly már csökkenésnek indult.

Opten

A piaci szereplők 2014 és 2017 között több mint 716 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forráshoz jutottak hozzá. Ez a szám elenyésző a gazdaságfejlesztési programokban allokált forrásokhoz képest, ugyanakkor a Nemzeti Filmalap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap költségvetéséből évről-évre nagyságrendileg jóval több forrás érkezik a szektor szereplőihez - mondta Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.