Csúcsot döntöttek a céges hitelek

Márciusban újra csúcsot döntött a céges hitelek állománya: a nem pénzügyi vállalatoknál lévő hitelek mennyisége meghaladta a 9040 milliárd forintot, ami éves szinten 18,5 százalékos bővülés - írja az MTI a Világgazdaság cikke nyomán.
Szász Péter, 2020. május 20. szerda, 12:37
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A kiugró növekedés főként a forgóeszköz-finanszírozás és a beruházási hitelek felfutásával volt összefüggésben, a folyószámlahitelek súlya kissé csökkent. Érezhető mozgásokat hozott az elmúlt egy év a vállalati portfólió ágazati összetételében, a feldolgozóipar részesedése például 24,2-ről 25,9 százalékra nőtt-

A jegybanki statisztikák szerint márciusban egyetlen hónap alatt csaknem 500 milliárd forinttal nőtt a céges hitelállomány. Ami a portfólió összetételét illeti, az egyéb, éven belüli lejáratú hiteleknél (ez döntően a forgóeszköz-finanszírozás) volt a leglátványosabb növekedés, a mennyiségük másfélszeresére, 1013 milliárd forintra ugrott egy év alatt.

Nagyon erős, 24,5 százalékos emelkedést mutattak az öt éven túli lejáratú - döntően beruházási célú - hitelek is, amelyek mennyisége már bőven meghaladta a 4200 milliárd forintot.

A folyószámlahiteleknél jóval szerényebb, de még így is majdnem 10 százalékos volt a növekedés, az egy és öt év közötti lejáratú kölcsönöknél 5 százalékos volt a bővülés 12 hónap alatt.

A céges devizahitelek mennyisége is 27,6 százalékkal, 4100 milliárd forint közelébe nőtt egy év alatt, amiben szerepe lehetett az átértékelődésnek is - írta a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK