Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon a Poli-Farbe Kft. meghatározó piaci szereplő a beltéri festékek szegmensében, a vállalkozás emellett hőszigetelő rendszereket, zománcokat és favédő szereket is gyárt. A társaság tavaly 12,5 milliárd forintos árbevétel mellett mintegy 800 millió forintos üzemi eredményt ért el az előző évi 11,05 milliárdos bevétel és 778 millió forintos profit után - mondta az MTI-nek Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezetője.

A Sniezka az egyik vezető festék- és lakkforgalmazó Lengyelországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban. Éves szinten több mint 150 ezer tonna festéket, lakkot és vakolatot gyárt, több mint ezer embert foglalkoztat.

A megállapodás keretében a Poli-Farbe üzletrészeinek 80 százaléka a Sniezkához kerül, 20 százaléka tartósan a jelenlegi magyar tulajdonosok kezében marad. A termelés a magyarországi gyárakban folytatódik, és a jelenleg 265 fős foglalkoztatotti létszám nem változik.

A vegyipari vállalatok számára az egyik fontos kockázatot az alapanyagok rendelkezésre állása jelenti. Szabó Antal számít, hogy a lengyel partner segítségével a közös alapanyag-beszerzés révén a Poli-Farbe még stabilabb vállalat lesz, és kiszámíthatóbb fejlődés elé néz. A két cég együttműködése hosszú távú lehetőséget nyit a közös kutatás-fejlesztés területén is.

A tranzakció mindkét fél számára mérhető előnyöket hoz - véli Oiotr Mikrut, az FFiL Sniezka SA igazgatóságának elnöke. Hasonló üzleti modellt működtetnek Ukrajnában is. Magyarország a Sniezka-csoport számára a lengyel piac után a második legnagyobb lesz - Ukrajna és Fehéroroszország előtt, amelyek eddig fő exportpiacai voltak.