Céges bukás vidéken - mit tesz a fideszes városvezetés?

Leállt Vásárosnaményben az az üzem, amely az ott élő munkaképes korú emberek tizedét foglalkoztatja és a fizetőképes kereslet csökkenése meglátszik a helyi kiskereskedelem forgalmán is.
Komócsin Sándor, 2020. július 1. szerda, 08:09
Fotó: Napi.hu

A.R.J. Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi üzemét március végén leállították a brit tulajdonosok, ám nem jelentettek csődöt - derül ki a Népszava tudósításából. Már a márciusban addig ledolgozott időt is két részletben fizette ki a dolgozóinak a vállalat, a leállás óta a gyár 530 dolgozójának egy része egyetlen fillért nem kapott, 270 ember átmenetileg varrhatott maszkot, védőruhát, mert a cég magyar vezetője szerzett sürgős munkát, de április végétől semmilyen megrendelés nincs.

A maszkokért az eredeti bérük 70 százalékát kapták volna, de ezt sem fizették ki teljesen - tájékoztatta a Népszavát Újváriné, aki a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) itteni alapszervezeti titkára. Szerinte embertelen megoldást választanak a külföldi tulajdonosok, amikor nem mondják ki a gyár bezárását, lebegtetik, hogy újraindulhat a termelés, de közben nem tesznek semmit.

A dolgozók türelme és tartalék pénze fogytán, sorra írják alá, hogy közös megegyezéssel távoznak, pedig így egy fillér végkielégítés sem jár nekik, csak be tudnak jelentkezni munkanélküliként és három hónapra túlélést biztosít nekik az álláskeresési támogatás. Nem jobb a helyzet a cég budapesti telephelyén sem, ahol a szabászat és a vezetőség található.

- A város és a térség mindennapjait alapvetően befolyásolja a ruhagyár jövője, a dolgozókat szállító buszos vállalkozó is bajban van, a boltok forgalmán is meglátszik, hogy nincs pénzük az embereknek - értékelte a helyzetet Vásárosnamény polgármestere, a fideszes Filep Sándor. Ő még reménykedik a megoldásban, hiszen az utóbbi évtizedekben többször került már csődközelbe a cég, de állami segítséggel mindig sikerült továbblépnie.

A kilencezres kisváros munkavállalói korú lakosainak száma 5800,  a munkanélkülieké 500, a munkanélküliségi ráta 8,6 százalék - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.07.01 15:46

És nem közömbös, hogy a helyszín Vásárosnamény ! Hatalmas eredmény volt enniy embernek munkát és jövedelmet biztosítani arrafelé ! A kormány, ez a kormány, nem tett az ügyben semmit sem ! Ottaniak, ha még éltek két év múlva, ugye orbánra szavaztok majd ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Edebacsi, 2020.07.01 14:25

Semmi gond! AFideszes a városvezetés, tehát a lakosság "jól szavazott", Pártunk és Kormányunk a nem fidedszes vezetésű településektől elvont pénzzel segít!- Hajrá "magyarok"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html