A jegybank pénteki, a honlapján publikált közleményében emlékeztet, hogy a 2008-as válságot megelőzően a hitelintézeteknél nagymértékű problémás projekthitel állomány épült fel, ami jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelentett. A kockázatok kezelése érdekében az MNB 2014 őszén a rendszerkockázati tőkepuffer (Systemic Risk Buffer - SyRB) követelmény előírásáról, illetve 2015 novemberében az alkalmazás pontos részleteiről döntött.

A problémás kitettségek mértékét figyelembe véve a jegybank első alkalommal 2017. július 1-jétől írt elő rendszerkockázati tőkepuffert a CIB Bank és a Raiffeisen Bank számára. 2018. július 1-jétől az MNB az előzetesen meghatározott ütemezésnek megfelelően felülvizsgálta ezt a döntést, ami csak a CIB Banknál eredményezett rendszerkockázati tőkepuffert. Az MNB a tőkepufferről szóló határozatnak megfelelően 2019 júniusában újra felülvizsgálta a 2018-ban megállapított ráták mértékét. A felülvizsgálat eredménye szerint az elmúlt időszakban a bankok érdemben megtisztították mérlegeiket.

A 2018. március 31-i 128 milliárd forintos bankrendszeri problémás állomány 2019. első negyedév végéig további 69 milliárd forinttal 59 milliárd forintra mérséklődött. Ez a tőkepuffer továbbra is arra ösztönözte a bankokat, hogy folytassák a portfóliótisztítást, és ezzel a célzott rendszerkockázat az elmúlt egy évben minimálisra mérséklődött.

Az elmúlt egy évben már csak a CIB Bank esetében írt elő rendszerkockázati tőkepuffert az MNB, de a júniusi felülvizsgálat után már a CIB Bankot sem kötelezte rendszerkockázati tőkepuffer tartására.