Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. csütörtökön tette közzé a nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált, nem auditált tőzsdei jelentését, amely szerint a teljes átfogó jövedelem 492 millió forint nyereség volt az év első hat hónapjában.

A nem-életbiztosítási szegmens, mint megszüntetett tevékenység adózott eredménye 337 millió forintos nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 312 millió forintos veszteséggel. Az életbiztosítási szegmens pedig a 2019 első féléves 336 millió forintos veszteségéről 837 millió forintos nyereségre váltott 2020 első fél évében.

A biztosítási díjbevétel 2019 első fél évéhez képest 13 százalékkal, 9,232 milliárd forintra nőtt. A biztosító pénzügyileg stabil, saját tőkéje 14,098 milliárd forint, Szolvencia II szerinti szavatolótőke-megfelelése kiemelkedően magas, 336 százalék.

A társaság díjbevételeire eddig a járvány nem gyakorolt érezhető hatást. A vállalat ügyfeleinek esetleges fizetési nehézségeire reagálva akciótervet dolgoz ki, amelynek célja, hogy minimalizálja a bevételkiesést és egyben elfogadható alternatívát kínáljon azoknak az ügyfeleknek, akiknek a járvány átmeneti fizetési nehézséget okoz - írták.

A részvénytársaság tulajdonában lévő CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ről (EMABIT) megjegyezték, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 28-án engedélyezte, hogy az EMABIT casco, magyar ingatlan,- és vagyonbiztosítási, magyar kötelező gépjármű felelősség biztosítási, valamint magyar szállítmány és közúti felelősségbiztosítási szerződésállományát június 1-i hatállyal az AEGON Biztosító részére átruházza a helyreállítás keretében. Ezen felül június 3-án az EMABIT igazgatósága arról is döntött, hogy a lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletágának állományát is átruházza az AEGON Biztosító részére. Mindkét állományátruházás megtörtént, az elszámolás a két fél között folyamatban van.

A csoport igazgatósága június 22-én döntött arról, hogy augusztus 1-től kötelezettséget vállalt az EMABIT működési költségeinek átvállalására annak érdekében, hogy a leányvállalat szavatoló tőkemegfelelése biztosított legyen.

A működési költségek átvállalásának maximális összege a - helyreállítási tervben felvázolt állománykifuttatás három éves időtartamára 519 millió forint. Ezen túlmenően a társaság további 500 millió forint értékben kötelezettséget vállalt tőkepótlásra is arra az esetre, ha az EMABIT szavatolótőkéjének mértéke a törvényben előírt tőkekövetelmény 120 százaléka alá csökkenne.

Az MNB az EMABIT helyreállítási tervét jóváhagyta azzal, hogy a leányvállalat számára 500 millió forint többlettőke-követelményt írt elő. Az előírás a társaságtól nem igényel a fentieken túl többletforrást. Mindezek hatására az EMABIT szavatolótőke megfelelése június 30-ára a többlet tőkekövetelmény előírásával együtt is 147 százalékra emelkedett, a tőkehelyzete helyreállt.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 331 forinton zártak csütörtökön, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 388, a legalacsonyabb 100 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!