Commerzbank: célkeresztben a kkv-szektor

Sikeres évet zárt a kis- és középvállakozásokra koncentráló Commerzbank, amely jelentős bővülést tervez a következő időszakban.
NAPI Online, 2006. április 11. kedd, 17:34
Fotó:

Jó évet tudhat maga mögött a Commerzbank Zrt. A vállalati ügyfelekre, ezen belül is főként a kis- és középvállalkozásokra fókuszáló német hátterű pénzintézet mérlegfőösszege és saját tőkéje egyaránt 15 százalékkal, 179 milliárd, illetve 18,8 milliárd forintra gyarapodott éves összevetésben. A bővülés ellenére az adózott eredmény, a bankadó miatt 6 százalékkal esett vissza, így 2,43 milliárd forintot tett ki. A betét- és hitelállomány lendületesen hízott, előbbi 21 százalékkal 161,7 milliárd forintra, utóbbi pedig 16 százalékkal 147,5 milliárd forintra, közben a működési költségek pedig a fióknyitással kapcsolatos kiadások miatt 37 százalékkal növekedtek. A hitelezés terén bekövetkezett jelentős fejlődés annak köszönhető, hogy a bank ügyfélállománya a kkv-stratégia sikere nyomán 19 százalékkal gyarapodott - derült ki a cég mai sajtótájákoztatóján.

Hák-Kovács Tamás, a magyar Commerzbank elnök-vezérigazgatója a jövőbeni tervekről - konkrét eredményszámok említése nélkül - elmondta: a társaság öt éven belül 1300-ra kívánja növelni kkv-ügyfelei számát, s a szegmensben 5 százalékos piaci részesedés elérését tűzték ki célul. Ezt elősegítendő a tavaly megnyitott dél-budai és debreceni fiók után újabb 10 egység átadását tervezik, egyebek mellett Zalaegerszegen, Szegeden, Székesfehérváron. A bank 4 budapesti és 8 vidéki kirendeltséggel lefedettnek tekinti az országot. A bankvezér közölte: arra számítanak, hogy a terjeszkedés kapcsán felmerülő költségnövekedést ellensúlyozza majd ellensúllyoza a hitelezési oldalon várható adódó bővülés.

Hák-Kovács Tamás elmondta továbbá, a bank kkv-üzletága, az Innobanking a hagyományos hiteltermékek mellett a szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül felvehető gyorshitelével célozza meg a 150 millió és 1,5 milliárd forint közötti éves árbevétellel rendelkező cégeket. A szóban forgó, scoring alapú kölcsön kamatfelára a banknál alkalmazott prime rate-hez képest 1-3 százalékpont. A konstrukció előnye, hogy a teljesen automatizált hitelbírálat miatt egy héten belül akár 50 millió forintos kölcsönhöz juthat az ügyfél. A hitel felvételéhez a bank mindössze két lezárt év mérlegét kéri az adott társaságtól, commerzbanki múltat nem ír elő számukra. Emellett a pénzintézet speciális szolgáltatásként több iparági szakértőből álló gárdát hozott létre az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. A többéves ágazati múlttal rendelkező, így az adott szektor jól ismerő szakemberek egyfajta kapocsként szolgálnak az ügyfelek és a bank között.

HOZZÁSZÓLÁSOK