Concorde: a piacnak is figyelnie kellett volna

Nincs szó brókercsődről, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje vállalati csődesemény, amelynek oka, hogy kibocsátottak egy olyan kötvényt, amely mögött álló fedezet, pénztermelő képesség nem bizonyult sikeresnek – mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója szerdán.
MTI-Eco, 2015. március 11. szerda, 13:52
Fotó: Napi.hu

A Quaestorral kapcsolatos mostani esemény nem egy brókercsőd: kibocsátottak egy kötvényt, ami önmagában egy kötvény-befektetési kérdés. Kiemelte, hogy a Concorde Alapkezelő egy független társaság, amely 20 éve van a magyar piacon.

Bilibók a sajtóbeszélgetésen úgy vélte, hogy mára eljutott egy olyan fokra a botrány és feszültség, hogy egész egyszerűen kötelező megszólalniuk, miután a botrány miatt várhatóan nem lesz normális vállalati kötvénypiac Magyarországon egy olyan időszakban, amikor a kamatkörnyezet lehetővé tenné, hogy a vállalatok kötvényekkel finanszírozzák magukat.

A vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a befektetési alapkezelőknél nincs ott az ügyfelek pénze, az a letétkezelő bankoknál van. Ezek a bankok a Concorde Alapkezelő esetében az UniCredit, a Raiffeisen és a Citibank, akik a törvényi előírások szerint naponta ellenőrzik az eszközök meglétét és valós piaci értékét - olvasható az esemény kapcsán kiadott sajtóközleményben. Az alapkezelő csak kezeli a pénzt, nem fér hozzá ahhoz, minden üzletet, amit kötnek, a letétkezelő bank számol el - fejtette ki a vezérigazgató.  Hangsúlyozta, nem tud ennél sokkal biztonságosabb pénzügyi instrumentumot. Itt is lehet rossz befektetési teljesítményt elérni, de annak gyakorlatilag nulla az esélye, hogy az alapkezelőkből az elmúlt hetekben tapasztalt módon pénz tűnjön el - hívta fel a figyelmet.

Pánik

Bilibók szerint kedden kezdett el "felforrósodni a helyzet" az alapkezelőnél: privát ügyfeleik - akiknek portfóliókezelést végeznek - a körülbelül 111 milliárd forintból mintegy 300 milliót vittek el az alapkezelőtől, ami "belefér az üzletmenetbe". A több mint 500 milliárd forintot kezelő Concorde Alapkezelő befektetési alapjaiból mintegy 2,7 milliárd forint távozott egy nap alatt - ismertette, hozzátéve: a szám nominálisan soknak tűnhet, de arányaiban nem tekinthető annak. A vezérigazgató biztos abban, hogy kiáramlást fognak tapasztalni az elkövetkezendő időszakban.

Kérdésre válaszolva Bilibók elmondta: a névazonosság a Concorde Értékpapír Zrt.-vel nem jelent nagy problémát, mivel az Concorde Alapkezelő partnerei, a bankok, biztosítók, akiknek eladják az alapjaikat, tisztában vannak a különbséggel. Ezen kívül a mintegy 500 magánszemély ügyfelükkel személyes kapcsolatban vannak, ismerik a kérdést, ezért nem hiszi, hogy ebből különösebb gond lenne.

A szakmának kellett volna figyelni

Bilibók a botránnyal kapcsolatban a szabályozói környezet felelősségét firtató kérdésre azt válaszolta: a szakmának sok szereplője van; nap mint nap nem a felügyeletnek, hanem a piacnak kellene ezeket az ügyeket figyelemmel kísérnie. Hozzátette: megfelelőnek véli a jelenlegi szabályozást, de véleménye szerint nem lesz képes mindig minden visszaélést megakadályozni. Ha valaki évek óta az állampapíroknál 4-5 százalékponttal nagyobb hozamot ígér, felmerülhet a kérdés, hogy ez reális-e - mondta, elismerve, hogy a hozamígérettel lehet bevonni a pénzt.

Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő befektetési igazgatója azt tette hozzá a Quaestor kötvénytulajdonosai gyakorlatilag elbukták a pénzüket, hiszen egy vállalati csőd esetében a kötvénytulajdonosok alig tudnak visszakapni valamennyit a követelésükből a felszámolási eljárás során.

A hatósági vizsgálatokról szólva a vezérigazgató kitért arra, hogy a Concorde Alapkezelőnél egy normál vizsgálat előkészítésére az elmúlt két hónapban sok anyagot nyújtottak be, és nemsokára kijön a felügyelet ellenőrizni.

A vezérigazgató zárszóként még azt is hozzátette, hogy szerinte a magyar befektetési piac egy év múlva már maga mögött fogja hagyni ezeket a botrányokat, ez akár már nyár végére is megtörténhet. Valószínűleg addig még feljön pár dolog a felszínre, ami meglepi majd a piacot, de már nem fognak az újdonság erejével hatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.03.11 16:27

@nyaa80: biztos a gond velem van,de én úgy èrtelmezem az Mnb biztosít likvid forrást az oba-nak mig ő fel tudja szabadítani forrásait. Gondolom nem akarják megrogyasztani az állampapírpiacoT is.
No nekem a fentiekből nem az jön le hogy mnb fizet. De javítsatok ki ha tèvednèk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2015.03.11 16:08

nemhiszem: igaza van matolcsynak..a Buda-cashnél is az OBA fizet elméletben csak épp az MNB pénzéből...:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/az_mnb_likviditasi_kolcsont_nyujt_az_oba_reszere.594506.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.03.11 15:01

@matolcsy: MÉg mindig azt mondom lássuk a bizonyítékot hogy az MNB fizet.
Kár konteozni már mondtam nem vagyok bróker
Beva: a Beva tagok befietéseiből van jelenleg 17 mrd huf - egy szóval nem mondtam hogy elég
szóval várom a linket ahol az MNB nyilatkozik hogy fizet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.03.11 14:43

@nemhiszem: Ne linkeskedjen!!!
A BEVA honnan akasztott volna ekkora likvid tőkét???...
Elárulta magát, hogy ennyit ért hozzá.
Legalább nem bróker. Örüljön neki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.03.11 14:41

@nemhiszem: Van-van!!! Minden bróker a teljes vagyonával felel a rokonsági körével együtt. Direkt megváltoztatták a PTK-k meg a BTK-t. A külföldre menekített összegekről meg màr most vannak adatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html