"A rabszolgatörvénnyel a kormány a multiknak üzent"

A munkatörvénykönyvének az éves túlórakeretet 400 óra emelő, rabszolgatörvényként emlegetett módosításától nem vár semmilyen változást Csaba László közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia és az Academia Europaea/London tagja. Szerinte a piac csak megüzente, hogy a cégek pártján áll, amivel folytatódhat a kormány néppárton belüli libikókázása. A magyar gazdaságról is sötét képet festett a Magyar Hangnak adott interjújában.
Szabó Dániel, 2019. február 2. szombat, 19:23
Fotó: MTI Fotó

Azt gondolom, hogy ezzel [a rabszolgatörvénnyel] a kormány azt üzente a befektetőknek, a multinacionális vállalkozásoknak, hogy eddig is a ti pártotokon álltunk, és ezután is a ti pártotokon fogunk állni - nyilatkozta a lapnak a közgazdász, szerinte látni kell, hogy valójában a 40 órás heti munkaidőt már sok területen felváltotta egy hosszabb időkeret. Úgy látja, hogy a törvénymódosításnak egyetlen célja volt: a kormány a vállalatokat kiszolgálva jelzi a nyugati politikusoknak, hogy a külföldi cégeket nem bántják. Márpedig Csaba László szerint ez a legfontosabb az olyan politikusoknak, mint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztja.

Csaba azt is elmondta a lapnak, hogy belpolitikailag a kérdés nem mozgat meg akkora tömeget, hogy attól a kormánynak valódi félnivalója legyen. A multik pedig meg is értették az üzenetet - vélekedett a lapnak.

Nem látja viszont fényesen a magyar gazdaság jövőbeni kilátásait: az előző években Csaba szerint minden segítette a növekedést, lévén esett az olaj ára, ami segítette a termelést, valamint mindenhol maradt a laza monetáris politika. Utóbbi viszont már elkezdett változni: az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed már megkezdte szigorítását és kamatemelési ciklusát, az Európai Központi Bank is hamarosan meglépi ezt,  amitől nem tudja függetleníteni magát a magyar jegybank és az ország sem.

"Az egyszeri felhajtóerők kimerültek, ezért lassulásra kell számítani. Ezt erősíti, hogy gyenge a magyar versenyképesség: az eddigi egyetlen előnyünket, a bérversenyképességet elinflálta az évek óta tartó béremelkedés" - magyarázta a közgazdász az interjúban. Szerinte az is komoly probléma, hogy megszűnt már az a versenyelőny is, amely korábban kiemelte Magyarországot a régióban: vagyis, hogy a többi vetélytárs gyengébb. "Legfeljebb abban tűnünk ki a V4 országai közül, hogy nálunk utalnak haza a legtöbbet a külföldön dolgozó magyarok. A számszerűsíthető mutatók egyikében sem állunk az élen: sem a működőtőkeáramlásban, sem a növekedésben, sem egyetlen más mutatóban" - tette hozzá a nyilatkozatában. Úgy látja emellett nem jelent versenyelőnyt sem az egész adórendszer, legfeljebb a társasági adó. Viszont a nyelvtudás és a szakképzettség hiánya már hátrányt is jelent.

Hiányolja még Csaba László azt is, hogy kevés itthon a tudásintenzív termék, miközben a termelékenység nem javul, a jelenlegi beruházások pedig nem a növekedést emelik, hanem bizonyos ágazatok magyar kézben tartásával az ellátás biztonságát. Így ő úgy látja, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter túl optimista, amikor 4-4,5 százalékos növekedést vár hosszútávon is.

Ahhoz, hogy a helyzet javuljon, szerinte hatalmas változásra van szükség. "A felsőoktatás legalább részben a helyén van, léteznek magas szintű képzést adó műhelyek, ahol gondolkodni tanítják meg a hallgatókat" - fogalmazott a szakember, viszont úgy látja, hogy az akadémiai és a tudományos rendszer kormányzati átalakítása aggasztó. Szerinte a kutatási szabadságba nem kellene beleszólni, mert soha sem tudható, hogy hol hasznosulnak az eredmények.

"Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke - alapkutatóként - egy matematikai probléma megoldásaként olyan algoritmust alkotott, amelynek felhasználásával évekkel később az amerikai titkosszolgálatoknak sikerült megfejteniük az al-Kaida üzeneteinek titkosítását" - magyarázta meg állítását egy példával.

A lap megkérdezte, hogy szerinte az egyre több elemző által ígért válság valóban közelít-e, azt mondta, hogy a lassulás igen, de a válság nem.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nekemnemezkell, 2019.02.03 15:06

@Darabont1453: Ész nélkül háborogsz kis kommunista anarchista! Félre beszélsz az elszállt agyad indulatától!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nekemnemezkell, 2019.02.03 15:04

Az elmúlt 5-7 évben semmi nem jött be, amit az ez áltudós mondott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.02.03 07:47

"Így ő úgy látja, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor 4-4,5 százalékos növekedést vár hosszútávon is." Ennek a mondatnak mi értelme van?

A közgazdászokkal az a baj, hogy mindig csak beszélni tudnak arról, hogy mit kellene csinálni, de tenni nem tesznek semmit. Azt mindig a mérnökökre, a műszakiakra, és egyéb tudósokra, fejlesztőkre hagyják. Beszélni én is tudok, azt a legkönnyebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.02.03 00:40

A magyar vállalkozók még inkább rabszolgasorban tartják a magyar melóst. A külföldi multi részben azért teheti meg, hogy sokkal kevesebbet fizet a magyar melósnak, mint a németnek. Mert a magyar vállalkozó még nála is sokkal kevesebbet ad....

Ettől még jogos a külföldi multira köpködni, de a hazai munkáltatók még szarabbak, mint a multi. Mert a multi legalább kifizeti ami jár, még ha kevés is.

De nézzük a magyar tulajdonú kis és közepes vállalkozókat :
Be nem jelentett, vagy csak 4 órára bejelentett melósok, túlóráztatás úgy, hogy egy részét ki sem fizetik le sem lehet csúsztatni, mert ugye 1 óráért nehogy már picsogjon a melós. És sokkal szarabb munkakörülmények, mint a multinál....

Fölösleges itt Sargentinizni amikor a koszos boxos malacfejű nepotista vajda az a rabszolgatörvénnyel, és a sztrájk törvény kiherélésével, aki a magyar melóst kiszolgáltatja. De miért is ? Pénzért természetesen....

Nem keres annyit az Audis melós mint a német, ez igaz.
De a Tesco pénztáros keres annyit, mint az angol, vagy a szállodai takarító Pesten keres annyit, mint Londonban ?
És a sarki kisvárosi pékség melósa keres annyit, mint a Bécsben dolgozó ?

Nem, és nem is fog még jó sokáig. Erre garancia a Magyar politikai elit. Magyarország egyetlen versenyelőnye ugyanis a rabszolgabér és a melós korlátlan kizsákmányolásának ígérete. Illetve az adókedvezmények, amit az állam ad a multiknak...természetesen a mi adónkból.


Ettől függetlenül remélem lesznek még sztrájkok és nemcsak a multinál, hanem a nem kevésbé vérszívó állami cégeknél és magyar magántulajdonú cégeknél is. Itt az ideje, hogy a rabszolgák ne csak a lábukkal lázadjanak ( 600.000 magyar hagyta itt az országot és vándorolt el innen ), hanem ha kell akkor lázadjanak, mint Párizsban a sárgamellényesek. A magyar melósnak sokkal több indoka lenne rá, mint a franciának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.02 22:10

@Ludasferi: az "uniós jogharmonizációból" valahogy kimaradtak a bangladesi béreink, orsós-seggnyaló cígánycsicska.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html