Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus 24-én szombaton nyilvánosságra hozott "üzemi esemény" történt a paksi atomerőműben. Az erőmű hivatalos oldalán közzétett hír szerint Paks I. négy blokkjából az egyiket (a 2-est) 50 százalékos leterhelésnek kellett alávetni, mivel az egyik turbina generátor-olajrendszerénél tömörtelenséget észleltek. A szombat este 23 órától elkezdett javítási munkálatokat a cég egy napra saccolta, azt ígérve, hogy "a blokk várhatóan 2019. augusztus 25-én az esti órákban éri el újra a névleges teljesítményt".

El is érte, csakhogy alig egy nappal később, a címadás szerint újabb "eseményt" jelentett az erőmű - 100 megawattot meghaladó teljesítménykiesésről. Illetve: nem újabb hibáról van szó hanem ismét ugyanarról . "Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2. blokkján a 3. turbina generátor-olajrendszerének tömörtelenség-elhárítása miatt 50 százalékos leterhelést végeznek a szakemberek 2019. augusztus 26-án 11:15 órától."

Ez éppen az a blokk, amely hasonló tartalommal szerepelt a hírekben -  gyors egymás utánban kétszer is. Ráadásul mindezt nem sokkal azt követően, hogy májusban közel 3 hétre, "tervezett főjavítás" (értsd: jelentős karbantartás) miatt már szintén leállították.

Így változott 2018-ban a paksi atomerőmű - elvileg 2000 megawattos (4x500 MW)- termelési teljesítményszintje. (A kék szín jelzi a paksi potenciált - forrás: Mavir))

Kép: Napi.hu

A Napi.hu korábban többször is megírta: hogy a magyar atomenergetika jövőjét illetően nem csak Paks II-vel van baj, mivel a már meglévő rendszer a kiöregedés jeleit mutatja. A paksi atomerőmű 2. blokkját 1974. augusztus 1-jén kezdték építeni, de csak 1984. végére végeztek, az év novemberének közepén kapcsolták csak a hálózatra. Az eredetileg 30 évesre tervezett üzemidejét 20 évvel meghosszabbították, az erről szóló engedélyét 2014-ben kapta meg.