BUX
38240

Csak a csőd bejelentése napján vette ki pénzét a külügy a Quaestortól?

Az Index legfrissebb információi szerint csak a döntés született meg március 5-én arról, hogy a külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vegye ki a vagyonát a Quaestortól. Maga a tranzakció március 9-én történt, vagyis azon a napon, amikor a Quaestor bejelentette, hogy csődbe megy.

Index.hu, 2015. március 24. kedd, 20:14

Az információra többször rákérdezett az Index a minisztériumnál, ahol azt nem cáfolták, csak annyit írtak, hogy "a Kereskedőház vezetői a pénz kivételről szóló döntést március 5-én hozták meg. Egy ilyen folyamat átfutása, lebonyolítása igénybe vehet néhány napot".

A külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Quaestornál tartotta a vagyonát, majd közvetlenül az öncsőd bejelentése és az MNB-vizsgálata előtt kivette onnan. A külügy az Index megkeresésére, hogy mikor vették ki a pénzt, korábban csak annyit közölt, hogy "az MNKH vezetősége március 5-én döntött arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól."

Mostani információik szerint azonban ez már tényleg az utolsó pillanat volt, maga a tranzakció ugyanis csak március 9-én történhetett meg, vagyis aznap, amikor a Quaestor bejelentette, hogy nem tud fizetni, és öncsődöt kér. Aznap, amikor az MNB munkatársai már vizsgálódtak a cégnél.

Kedden a minisztérium közleményben hangsúlyozta, cége, az MNKH nem azért vette ki közvetlenül a Quaestor bedőlése előtt a tőkéjét a cégtől, mert információi voltak a Quaestor pénzügyi helyzetéről, csak úgy viselkedtek, mint a többi betétes. "Az MNKH vezetői figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket, és ennek megfelelően kivették a tőkét a Quaestortól" - írták.