Csak a hamisítók és csempészek járnak jól a kormány új tervével?

A Magyarország által tervezett egységes dohánytermék csomagolás olyan drasztikus beavatkozás a piac működésébe, amely nem áll arányban a vélelmezett kedvező egészségügyi hatásokkal - állítja a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz).
Napi.hu, 2015. október 20. kedd, 16:58
Fotó: Napi.hu

A DBMSZ álláspontja szerint az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség. Az elmúlt 4-5 évben a kormány olyan intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, valamint a dohánytermékek láthatóságának és elérhetőségének csökkentése érdekében, melyek alkalmasak a dohányzás visszaszorítására. Ennek jelei már látszanak: 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra és csökkent a dohányzó lakosok száma.

Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes csomagolást - mondta hétfőn Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

Mindeddig egyedül Ausztráliában vezettek be egységes csomagolást. Az Ausztrál Egészségügyi és Népjóléti Intézet adatai szerint a fiatalkorúak dohányzása (12-17 év) a 2010-2013 időszakban több, mint 30 százalékkal emelkedett -2,5 százalékról 3,4 százalékra nőtt. Ezen kívül az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal nőtt, már a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja. A teljes fogyasztási tendencia változatlan maradt, a piac értéke viszont drámaian visszaesett.

Senkinek sem kedvez

A lépéssel rosszul járna az állam, mert adóbevételtől esik el és nem éri el az egészségvédelmi célkitűzéseit, a kiskereskedő, mert megnövekszik a kiszolgálási ideje, növekszik a költsége, romlik a profitabilitása, mert a márkák láthatóságának csökkenése miatt a fogyasztók az olcsóbb termékekre váltanak. Ezen felül a felnőtt korú fogyasztó is rosszul jár, mert megfosztják a választás és az információhoz jutás szabadságától, hiszen ma Magyarországon a dohánytermékek csomagolása az egyetlen eszköz a trafikba belépő dohányosok számára, amely segít nekik a dohánytermékek közötti szabad választásban. Nem utolsó sorban pedig a dohánygyártókat fosztják meg szellemi tulajdonjoguktól és az áron kívül minden verseny lehetőségétől.

A szövetség álláspontja szerint Magyarországon a legnagyobb kockázatot nem a két legnagyobb felületén egyébként is hamarosan 65-65 százalékban kombinált egészségvédő figyelmeztetéssel rendelkező dohánytermékek láthatósága jelenti, hanem a feketepiac. Az egységes csomagolás olcsóbbá teszi a hamisítást és vonzóbbá a csempészett termékeket.

A DBMSz azt javasolja a kormánynak, vizsgálja felül az egységes csomagolás bevezetésének tervét, és csak abban az esetben foglalkozzon vele, ha a trafikrendszer és a 65 százalékos kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése nem éri el a kívánt hatást. A trafikrendszer létrehozása és a trafikokból a fiatalkorúak kitiltása után a megfelelő felvilágosításra és oktatásra kellene fektetni a hangsúlyt a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.10.29 18:50

Olyan cigarettát kellene gyártani, ami nem rákkeltő, de mégis élvezhető. Miért nem írnak ki ilyen projekteket? Ha a téveszmét meg tudjuk gyógyítani most már, ezt a problémát is sikerülhetne megoldani, arról már nem is beszélve, hogy mennyi bevételt hozna az országnak. Miért nem tudnak egy komolyan felszerelt állami labort létrehozni, ahol ezt is lehetne többek között kutatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.10.29 18:46

Az államnak az egyik legnagyobb adóbevétele a cigarettából van, azt hiszem, a többit már önök is kitalálják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.10.20 20:11

Hat pont ezert hoztak a törvenyt! Ez nyilvanvalo volt, hiszen maguk is csalok es hamisitok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html