Magyarországon a második félévre várják a fellendülés kezdetét a Közép- és Kelet-Európában jelenlévő külföldi vállalatok - derül
ki a stuttgarti központú Horváth & Partners menedzsment tanácsadó cég felméréséből. A válaszadók szerint Lengyelországban gyakorlatilag vége van a válságnak, s a gazdaság kezd erőre kapni Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Szlovéniában is. Nálunk ezt csak a második félévre teszik, csakúgy, mint Lettország, Litvánia, Ukrajna, Horvátország, Románia, Bulgária és Szerbia esetében.

Közép- és Kelet-Európát változatlanul vonzónak találják a külföldi cégek. Elsősorban mint piacot értékelik (kétharmaduk nyilatkozott így), de a válaszadók 45 százaléka termelési helyszínként is igen kívánatosnak értékeli a régiót, míg egyharmaduk  kiváló terepnek tartja közös szolgáltató központok számára. A 2009-es hasonló felméréshez képest jelentősen nőtt a térség vonzereje gyártóbázis és közös szolgáltató központ létesítése szempontjából, míg piacként ugyanolyan kívánatos maradt.

A felmérés résztvevői további potenciált látnak a térségben. A piac növekedésére 71 százalékuk számít. Ezzel együtt a verseny erősödését és a haszonkulcsok csökkenését prognosztizálják. Az itteni adóelőny szerintük nem nő, inkább mérséklődik, arról pedig, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések növekedhetnek-e, egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a vállalatvezetők. Azok a cégek, amelyek több mint 10 éve jelen vannak a térségben, sokkal optimistábbak a piac és a tőkebefektetések  növekedése szempontjából, mint azok, amelyek csak az elmúlt évtizedben vetették meg itt a lábukat - derítette ki a Horváth & Partners, amely Magyarországon az  IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég révén van jelen.