Csak álom maradhat Orbán nagy terve

Orbán Viktor bejelentése szerint 50 százalék fölé szeretné emelné a hazai tőke arányát a magyar bankrendszerben. Piacgazdasági keretek között ezt leginkább a feltételeknek megfelelő régi szereplők helyzetbe hozásával lehet elérni - véli piaci elemzők. Így elképzelhető, hogy bankot gründolhatna a Magyar Posta, vagy a szabályzók átalakításával mielőbbi távozásra késztetnék a külföldi pénzintézeteket.
Nagy László Nándor, 2012. július 18. szerda, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Első hallásra mellbevágó óhajt fogalmazott meg Orbán Viktor kormányfő kedden, amikor arról beszélt, hogy a magyar bankrendszerben 50 százalék fölé szeretné emelni a hazai tőke arányát, amivel a magyar bankrendszer "unikális, egyedülálló lesz a régióban".

Piacgazdasági keretek között ezt a részarányt kivásárlással, új szereplők alapításával vagy a feltételeknek megfelelő régi szereplők helyzetbe hozásával lehet elérni. A kivásárlás és az alapítás lényegében kizárt − vélik piaci elemzők. Az állam ugyan megszerezhette a Takarékbankot, ám a piaci pletykák szerint korábban már le kellett mondania az MKB többségi részesedésének megvásárlásáról − az eladási kényszerben lévő Bayerische Landesbank által kért összeget nem tudta előteremteni az állam. Új szereplők alapítása szintén rendkívül tőkeigényes − erre jó példa, hogy Demján Sándornak már számtalan tulajdonostársa van, akiknek folyamatosan kell pénzt betolniuk a terveknél gyorsabban növő, ám ma még bizony szemmel aligha látható Gránit Bankba.

Nincs többletpénz a takarékszövetkezetek felfuttatására

Marad tehát a helyzetbe hozás, de ennek is rendkívül csekély realitása van. Ugyan a kormányzat a DZ Bank Takarékbank-részesedésének megvásárlásával immár egyértelműsítette, hogy valóban célja a takarékszövetkezeti hálózat felfuttatása, amelynek kulcsszerepet szánnak a kkv-finanszírozásban, ám híreink szerint azóta a kabinet is rájött: saját kezébe harap, ha a takarékszövetkezeti megtakarításokból futtatja fel a vállalati hitelezést, mivel ezek a takarékszövetkezeti betétek zömmel állampapírokban testesülnek meg. Többletpénz pedig a felfuttatásra sincs − állítják a bennfentesek.

Egérutat kap a Magyar Posta?

Tőkeszempontból aligha, egyéb szempontok alapján (fiókhálózat például) ugyanakkor teljesülhetnek a miniszterelnöki elvárások, ha a kabinet végre megnyitja az egyetlen lehetséges túlélési utat a Magyar Posta előtt és − akár külső partnerrel összefogva − engedi, hogy a társaság valódi bankot gründoljon, amely jó alternatívája lehet akár a takarékoknak, akár a kereskedelmi bankoknak. Ám ez sem filléres ügy.

Útilaput kaphatnak a külföldi bankok

A "helyzetbe hozás" másik megoldása lehet a szabályozói oldal átformálása annak érdekében, hogy a nagy külföldi bankok még az eddiginél is gyorsabban hagyják el a magyar piacot, míg a hazai pénzügyi vállalkozásokat előnyben részesítenék a szabályozók. Ehhez vélhetően Magyarországnak ki kellene lépnie az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának versenysemlegességét garantáló Európai Unióból, ráadásul ennél nagyobb gondot jelentene, hogy a külföldi bankok által kivitt pénzt itthonról egyszerűen nem lehet pótolni.

Külön pikantériája a helyzetnek, hogy a miniszterelnök ezen elgondolását néhány nappal azt követően ismertette, hogy találkozott a világ pillanatnyilag legnyereségesebb bankja, az orosz Szberbank vezetőivel, akiknek épp a befektetésük biztonságát garantálta a magyar bankpiacon.

A hazai részarány a hitelintézeti szektorban
Mérelgfőösszeg (Mrd Ft)Hazai tulajdon aránya (%)*
Részvénytársasági hitelintézetek272828,9
Fióktelepek23350
Szövetkezeti hitelintézetek171799,9
Összesen3133413,2
* a jegyzett tőkében, az összesen sorban a mérlegfőösszegben
Forrás: Portfólió-számítás

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.18 14:17

@bogyu:

Egyáltalán nincs, sőt a két mondat egymást magyarázza.
Nem a pénz számít, hanem amit elérsz (vele).
Az megint más tészta, hogy vannak akik értékteremtő munka nélkül jutnak pénzhez és azt utólag jól vagy rosszul használják fel.
A lényeg a napi.hu-n amit el akarnak hitetni, hogy a spekuláció mozgatja a gazdaságot, pedig a gazdaság teremt(ene) lehetőséget a bankoknak az egészséges mértékű spekulációhoz. Nem mindegy a sorrend.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2012.07.18 13:53

@obsi: Nem gondolja, hogy az alábbi két mondata között nem kis ellentét feszül?

"Az én vallásomban nem a pénz mozgat mindent."
"Lázár János mondatával teljesen egyetértek még, ha ő utólag meg is bánta: annyi vagy amennyit elérsz. A többi duma."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hadime, 2012.07.18 13:49

@obsi:

" ... Az értékteremtő munka teremt egyedül "pénzt" amivel a bankok gazdálkodnak jól vagy rosszul. ..."

A munka által létrehozott "valaminek" az értékét az határozza meg aki azt felhasználja. Ha nem használja fel senki akkor úgye "értéktelen". Szóval önmagában a munkavégzés nem lehet egyértelműen értékteremtő. Erre a felismerésre azért elpazaroltunk vagy 60 évet a kommunizmusban ...


" ... A felelőtlen hitelkihelyezésekért nem a hitelfelvevő a hibás, hanem a bank. ..."

Ismét egy "aranyköpés". A társadalmi munkamegosztás a modern világban a jogrendszerben garantált szabályok szerinti szerződéses kapcsolatokon alapul. A hitelnyújtás / felvétel pedig egy szerőzdés, amihez úgye két szerződő fél kell. Ezek közül érzelmi alapon elítéltél egy felet szerződő felet és felmentettél egy másikat. Ezt a középkorban boszorkányégetésnek hívták felebaráti bemondásra ...

" ... Lázár János mondatával teljesen egyetértek még, ha ő utólag meg is bánta: annyi vagy amennyit elérsz. A többi duma. ..."

A jogrendszer meg azért van hogy helyretegye azt aki törvénytelen eszközkkel ér el kétes eredményeket. Lázár Jani tipikusan ebbe a kategóriába illő figura.

" ... A fidesz is a bankok oldalán áll. ..."

A FIDESZ azon magyar nagyvállalkozók oldalán áll akik megirigyelték a banki marzsokból származó nyereséget és bankalapítási lázban szenvednek egy ideje. Ha ezek a magyar tulajdonú törpebankok tényleg teret nyernének, na akkor lenne igazán innovatív banki szolgáltatás árazás ...

" ... A brókerkéimnek még így is kevés...náluk mindent a pénz mozgat. ..."

Abban egyetértünk, hogy a brókereket tényleg a pénz mozgatja és kicsit túlságosan is. De azért bajban is van az általuk mozgatott tőke a megnövekedett kockázatok miatt (előfordult már negatív hozam kibocsátáskori állampapírvásárlás során a világ fejlettebik felén),
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2012.07.18 13:49

@obsi (10:53): "A Magyarországon lévő külföldi bankok ugyanúgy rosszul helyezték ki a felelőtlen hiteleiket, mint a többi európai bank és tették tönkre hazánkban az építőipart, ingatlanpiacot, autókereskedést és közvetve az egész népgazdaságot"

Nemzetgazdaság - Obsi, kérem - 23 év elteltével illenék a rendszerváltásnak megfelelő terminológiát használni. (Az nem mentség, hogy megint egypártrendszerünk van!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.18 12:50

Az én vallásomban nem a pénz mozgat mindent.
A bankoknak egy egészséges világban maximum a másodhegedű maradna.
Az értékteremtő munka teremt egyedül "pénzt" amivel a bankok gazdálkodnak jól vagy rosszul.
A felelőtlen hitelkihelyezésekért nem a hitelfelvevő a hibás, hanem a bank. A válság a felelőtlen hitelkihelyezésekkel kezdődött.
Lázár János mondatával teljesen egyetértek még, ha ő utólag meg is bánta: annyi vagy amennyit elérsz. A többi duma.
A fidesz is a bankok oldalán áll.
A brókerkéimnek még így is kevés...náluk mindent a pénz mozgat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html