Csak lassan nő a lakossági fogyasztás

Egyelőre kevés jele van annak, hogy a közeljövőben eszeveszett költekezésbe kezdenének a magyarországi háztartások. A lakossági fogyasztás lassú élénkülése ugyanis 2010 utolsó hónapjaiban megtört.
Domokos László, 2011. április 25. hétfő, 09:30
Fotó:

Az év végi alacsony bérkifizetések és az erős svájcifrank-árfolyam miatt emelkedő törlesztőrészletek csökkentették a szektor "rendelkezésére álló" jövedelmet. Az óvatossági megfontolások 2010 során mindvégig erősek voltak, ami a válság előtti évekhez viszonyítva magas megtakarítási rátában tükröződött.

A kormányzat 2010 őszén még arra számított ugyanis, hogy a háztartások fogyasztása − a 2009-es 6,8 százalékos és a 2010-es 2,2 százalékos csökkenés után − 2011-ben lényegesen, 2,6 százalékkal nő − derül ki a 2010-es költségvetés általános indoklásából. Az optimista prognózis mögött a lakosság jövedelmi helyzetének érdemi javulása állt, amelyet a kabinet a kedvező adórendszerbeli változásokra és a versenyszférában foglalkoztatottak számának növekedésére alapozott. A büdzsé készítői ugyanis azzal számoltak, hogy az szja-nak a korábbinál alacsonyabb mértékkel történő egykulcsossá alakítása és a bevezetésre kerülő családi adókedvezmények rendszere érezhető módon csökkenti a lakosság adóterhelését, egyben növeli az elkölthető jövedelmét. Egyelőre azonban ezek a várakozások nem teljesültek. Emellett tavaly ősszel még úgy látszott, hogy idén megkezdődik a banki hitelaktivitás újbóli élénkülése is, javítva a háztartások potenciális jövedelmi helyzetét − ez szintén várat még magára.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb prognózisa szerint 2011 egészében a reálkeresetek két százalék körüli mértékben nőnek, ezen belül a versenyszférában 2,5, a közszférában 1 százalékkal bővülhetnek. A kutatók úgy vélik, hogy a szürke jövedelmek arányát növeli az elvárt bér megszűnése, az alacsony jövedelműek foglalkoztatásának költségesebbé válása és a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítése. A háztartások vásárolt fogyasztása azonban ennél kevésbé, 1,5 százalékkal nő: egyrészt a hiteltörlesztési terhek magasak, másrészt a bizonytalan jövő is tartalékképzésre ösztönöz. Hasonló irányra számít a Kopint-Tárki is, a legutóbbi előrejelzés szerint a magánfogyasztás volumene idén két százalék alatti mértékben emelkedik, ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási aktivitása tovabb javul (főként a jelentősebb jövedelemnövekedést elérő, amúgy is többet kereső háztartások körében).

Egyelőre semmilyen optimizmus nem látszik a háztartásoknál: minden második magyar a munkanélküliség növekedésére számít, ráadásul a válaszadók túlnyomó része az árak emelkedésével is számol − derül ki a GfK Hungária fogyasztói bizalmi felméréséből. A helyzetet leíró index értéke 2011 márciusában újabb 17 ponttal, 140,5 pontra esett. A 2010 őszén megtört fogyasztói bizalom az utóbbi hónapokban tovább csökkent. A vásárlási hajlandóság a válság mélypontján, 2009. márciusban mért szinten van. Ennek oka elsősorban a makrogazdaság alakulása, melyben kiemelt szerepe van az infláció növekedésének, a benzin-, valamint az élelmiszerárak emelkedésének − mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója (Napi Gazdaság, 2011. március 31.) A hitelfelvételi kedv is lanyhult: a lakosság harmada úgy gondolja, most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 60 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt.

A fogyasztást befolyásoló fő tényezők
• Az szja-szabályok hatása a nettó jövedelemre
• Svájci frank árfolyamától függő törlesztőrészletek
• A megtakarítási ráta növekedése
• A hitelfelvételi hajlandóság egyelőre alacsony
• A szürke jövedelmek aránya várhatóan emelkedik

Forrás: Napi Kereskedelem-gyűjtés

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ez vagyok, 2011.04.25 17:00

Átgondoltam a dolgot, azért hetente/havonta mégsem lehet elkúrós kormányt váltani.
Akkor inkább nélkülük csapjuk a lovak közé a gyeplőt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ez vagyok, 2011.04.25 16:35

@megalodon: ..."akkor simán bukja a következő választást !!"
Ki nem szarja le, hogy ki mikor bukja a választást!
Nekem tökmindegy, hogy ki van kormányon! Bárki is az, JÓL KORMÁNYOZZON!
Mikor szakad el már a gondolkodásmód a fejekben attól, hogy KI és mikor jön már el az, hogy HOGYAN? S, ha egy olyan lépést is tesz, ami a népnek, országnak rossz, akkor könnyedén le lehessen váltani és jöjjön a megfelelő végre már! Ne kelljen már naponta szembesülni olyan hírekkel, mikor megint valami szivatásról írnak! Már lassan nem lehet elolvasni egy gazdasági tartalmú cikket sem anélkül, hogy ne csessze fel az agyát az ember, hogy már megint biztosan újabb szipoly jön számára vagy éppen a fordítottját sugalmazza, mint amit az ember maga körül lát, tapasztal! Mikor lesz ennek már vége?
Ez a cikk is próbálja szebbnek láttatni a helyzetet. Lehet, hogy az a pár százalék, aki jobban járt az szja-val növelte a fogyasztását, de én azt látom, hogy a többség éppenhogy jelentősen visszafogni kénytelen. Tisztára hülyének néznek a statisztikai számaikkal együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.25 10:05

Sajnos jogos. A belföldi fogyasztás gyakorlatilag nem fog nőni. Az exportot satuba fogja a dögerős (és erősödő trendben lévő !!) forint a marha magas alapkamatok és az elemzőktöl nagy tapsot kiváltó megszorító csomag hegyek miatt, vagyis nem lesz munkahely bővülés sem, mivel ahhoz, hogy csökkenjen a munkanélküliség 3,5-5% növekedés kellene.
Mellesleg pont az ellenkezője történik, mint amit a Matolcsy behirdetett a választások után (elötte nem mondott semmit ugyanis)
Jó lenne ha a Fidesz észrevenné, ha nem tud végre egy profikból álló közgazdászcsapatot betenni a Matolcsy helyére akkor simán bukja a következő választást !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html