A 843,79 milliárd forintos díjbevétel a 4,9 százalékos inflációt figyelembevbéve reálértékben díjbevétel-csökkenést jelent.

Nominálisan is csökkent ezen belül - 12,9 milliárd forinttal 401,2 milliárd forintra - a nem életbiztosítások díjbevétele.

A csökkenés az autóbiztosítási szegmensnek tudható be: a kgfb-díjbevétel 7 milliárd forinttal 118 milliárdra, míg a casco-díjbevétel 8 milliáddal esett vissza.

Bár az életbiztosítási ág bevétele 31,6 milliárd forintos bővülést mutat (411-ről 442,6 milliárdra emelkedett az üzletági díjbevétel), ám a növekedés itt egyértelműen csak az egyszeri díjas biztosítások megugrásának tudható be - miután a biztosítók megállapodása szerint az egyszeri díjas biztosítások díjbevételét 10 százalékkal számolják a korrigált díjbevételeknél, az itt elért növekedés is csak átmeneti megnyugvást jelenthet a piacnak.

Az egyszeri díjas biztosításokból az év végi közel 50 milliárd forintos bevételnek köszönhetően 2010-ben 167,86 milliárd forintnyi díjbevételt realizált a szakma.

A rendszeres díjas biztosítások díjbevétele ugyanakkor továbbra is csökken - sok szerződés szűnik meg, illetve rendkívül magas a visszavásárlások száma.

Paál Zoltán, a Mabisz életbiztosítási tagozatvezetője szerint az idei évben a nyugdíjbiztosítással kapcsolatos változások okán szerény mértékben növekedhet az életbiztosítások iránti kereslet, ám áttörő fejlődésre nem számít a szakma 2011-ben.

A nem életbiztosítási szegmensben pedig a válság elhúzódó hatásai miatt aligha várható a vagyonbiztosítások volumenének növekedése, a meglévő állományok díjszintje ugyanakkor - a továbbra is erősödő piaci verseny ilyen arányú hatása okán - tovább csökkenhet.