A kormány azzal számol, hogy néhány tízezer bajba jutott devizahitelesen segíthet a hamarosan felállítandó nemzeti eszközkezelő társaság, amely a Magyar Fejlesztési Bank egyik leánytársaságaként jöhet létre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön reggel a tv2 Mokka című műsorában. Az eszközkezelő koncepcióját október 15-ig kell kidolgozni, a kormány ekkor dönt a társaság létrehozásáról, majd a következő néhány hónapban áll fel az intézmény - tette hozzá.

A bajba jutott devizahitelesek egyéni kérésre forintra átválthatják hiteleiket, ha pedig nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket, akkor bérletre válthatják a tulajdonjogot, amelyet az eszközkezelő vásárol meg. Matolcsy György szerint az új szervezet annyi pénzből gazdálkodik majd, "amennyire szükség van", hiszen alapvetően a hitelpiacról veszi fel a forrásokat - bár kaphat a bankoktól is pénzt -, az állami költségvetésben azonban nincs erre forrás.

A Bankszövetség adatai szerint mintegy 93 ezer devizahiteles van nagy bajban, a tárca úgy számol, hogy közülük néhány tízezren segíthet az új társaság.