A felmérésben résztvevők 70 százaléka jelenleg is olyan helyen dolgozik, ahol egyáltalán nem támogatják a kisgyermeket nevelő munkavállalókat még a 11 hetes vakáció alatt sem, holott a családbarát vállalatok dolgozói elmondásuk szerint jobban megbecsülik a munkahelyüket. A megkérdezett szülők átlagosan 14 nap szabadságot tudnak kivenni nyáron, ideális esetben viszont ennél 10 nappal többre lenne szükség.

A felmérés szerint a családok felé elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62 százalék), távmunkával (21 százalék), és azzal segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39 százalék).

Legnagyobb eséllyel mikrovállalkozásnál (50 százalék), az állami szférában (40 százalék) és a kisvállalkozásnál (35 százalék) dolgozók találkozhatnak ilyen fajta segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégen belül lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba.

Tavalyhoz képest növekedett (12 százalékra) azoknak a munkaadóknak a száma, akik beszállnak a nyári táborok finanszírozásába - ez leginkább a multikra, nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző.

Nagyszülőknél minden második gyermek több mint 2 hetet, minden ötödik pedig 1-2 hetet tartózkodik.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel