Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ötből egy magyarnak nehézséget okoz, hogy otthonát felfűtse télen, és minden negyedik egészségtelen épületben él - derül ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Az épületek állapota és a bennük élők egészsége között szoros az összefüggés, leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz problémát.

Mindez számos betegség okozója lehet a krónikus fejfájástól, alvászavaron és a szemgyulladáson át az allergiáig. Magyarországon a rossz egészségügyi állapotúak közül 14 százalék él nyirkos, 15 százalék sötét otthonokban. A felmérés szerint a nyirkos, penészes környezetben 40 százalékkal nagyobb például az asztmás megbetegedések esélye is.

Márpedig a magyar épületek kétharmada 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Az eredmények tanúsága szerint főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket egymást követő generációk sokasága birtokol, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. A külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.

Otthonainkban nem jutunk elegendő természetes fényhez és friss levegőhöz sem.

Ez azért komoly probléma, mert a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél

- mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az épületek helyiségei között is nagy különbségek lehetnek. A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért szén-dioxid-értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak. Egy átlagos otthonban a hálószoba az egyetlen helyiség, amelyben akár 8 órán át megszakítás nélkül tartózkodnak. A hálószobai helyzet súlyosbítja, hogy a természetes szellőztetés a téli hidegben problémát jelenthet.

Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma, ami jelenleg 84 millió fő közös problémája

Ennek a problémának az orvoslására született meg a a VELUX Cégcsoport és a Netatmo együttműködéséből, a VELUX Active, ami egy okos otthonba integrálható megoldás. Ez a beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján az optimális beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok, felülvilágítók és árnyékolók összehangolt vezérlésével. A felhasználók egyébként táv- és hangvezérléssel is beavatkozhatnak a rendszer működésébe.

Model Home 2020

A Model Home 2020 projektben a VELUX Cégcsoport egy sor új módszert mutatott be arra, hogy az épületek pozitív energiamérlege miként párosítható a fenntartható, egészséges életmóddal. Miután a projektházak mindegyikébe tesztcsaládok költöztek, műszaki és szociálpszichológiai vizsgálatok vették kezdetüket.

Az eredmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy milyennek kell megtervezni és hogyan kell üzemeltetni az aktívházakat ahhoz, hogy a velük szemben az energiateljesítmény és beltéri klíma terén támasztott magas elvárásoknak megfeleljenek. A projekt 2008-ban kezdődött. Az indulást követő első három évben összesen hat épület - egy többfunkciós egyetemi épület és öt családi ház - került megtervezésre és megépítésre.

Ezek öt országban - és így öt különböző éghajlaton - találhatók és a vonatkozó országos szabványok szerint készültek, a tervezésükben építészek és mérnökök egyaránt közreműködtek. Az eltérő éghajlat elleni különbségek ellenére Model Home házak eredményei több ponton is megegyeznek.

A cikk megjelenését a VELUX Magyarország Kft. támogatta.