Csaló brókerekre figyelmeztet az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megtiltotta az angliai székhelyű Goldsten Ltd.-nek, hogy befektetéseket gyűjtsön, és büntetőfeljelentést is tett a cég ellen.
Herman Bernadett, 2019. május 27. hétfő, 10:29
Fotó: Getty Images

Csaló brókercégre figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank hivatalból - előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló - piacfelügyeleti eljárást folytat az egyesült királysági székhelyű, ám budapesti irodával és hazai tulajdonosi háttérrel rendelkező Goldsten Ltd. tevékenységének áttekintésére.

Az eljárás célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint az MNB engedélyéhez kötött - betétgyűjtésre vagy más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására irányuló pénzügyi tevékenységet.

Magyarok alapították

A jegybank eddigi adatai szerint a cég a vele kapcsolatba kerülő - jellemzően magyar magánszemély - ügyfelei részére olyan befektetési lehetőséget ajánl, ahol - általában két év lekötési idő elteltével - az átvett ügyfélpénzek visszafizetését, továbbá 90 naponként esedékes (jelen piaci viszonyok között irreálisan magasnak tekinthető) "hozamot" ígért. Az MNB ennek kapcsán felhívja a társasággal szerződött ügyfelek figyelmét, hogy a szerződések mellékletét képező "titoktartási szerződések" nem mentesítenek az MNB törvényben foglalt kötelezettségek (nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettség) teljesítése alól.

A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi - így betétgyűjtési - tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban a Goldsten társaság nem szerepel, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon nem jogosult.

A meglévő ügyfeleknek fizetni kell

Hétfőn közzétett végzésében így a jegybank ügyfélvédelmi okokból a piacfelügyeleti eljárás alá vont társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB végzése semmilyen formában nem érinti a Goldsten esetleg már megkötött ügyfélszerződéseihez kötődő teljesítési kötelezettségét. Vagyis a cégnek a meglévő befektetőket ki kell fizetnie.

A céget internetes adatbázisok szerint egy Gyarmati Zoltán nevű ember vezeti, mások is felbukkantak az angliai Coventry-ben bejegyzett társaságban, például Panagiotis Maratheftis. A társaság székhelye egy külvárosi sorházban van, a Google Maps szerint itt. Gyarmati az Opten adatbázisa szerint több magyarországi cégben is rendelkezett érdekeltséggel, jelenleg eltiltás alatt áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.05.27 11:50

Hát szegény Darwin bácsinak már esélyt sem adunk?
Minek annak pénz, akii annyira súlyosan hülye, hogy odaadja pénzét bárkinek, aki nyakkendőt visel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html