Csalók hirdetnek látást helyreállító készítményt

Nincs csodaszer, az átverés azonban valós! Az elmúlt héten az Interneten bukkant fel egy több mint ’álhír, amely egy magyar tudósra hivatkozva állítja: a szer gyógyítani képes bizonyos látászavarokat.
Szakonyi Péter, 2020. március 23. hétfő, 19:14
Fotó: Napi.hu

Kattintásözönt váltott ki az elmúlt hetekben megjelent "hír" miszerint "az esetek 86 százalékában azért végeztek szemműtétet, hogy minél több pénzt csaljanak ki az emberekből. Botrány a Budai Szemészeti Központban, az ország vezető szemészeti intézményében."

Az írás a Budai Szemészeti Központ (Központ) egykori, továbbá néhány ma is ott dolgozó munkatársára hivatkozva azt állítja, hogy a Központ vezetője, Nagymihály Attila, és igazgatóhelyettese, Papp András professzor, megtiltották, hogy a betegek látását egy állítólagos új készítménnyel, a Clean Vision termékkel kezeljék. A cikk szerint ezt azért tették, hogy továbbra is szemműtétekkel kezeljék a látászavarokat, amelyek jóval nagyobb bevételt biztosítanak a Központ számára.

Semmi sem igaz belőle

Az objektívnek tűnő híradás azonban minden részében valótlan és félrevezető. Megtévesztő módon hivatkozik ugyanis egy 'professzor' doktornőre, akinek a fényképét is közli, de úgy, hogy a fénykép nem a megjelölt személy fényképe. Természetesen mindaz a vád, amelyet a doktornő szájába ad, teljeséggel valótlan. Az írás fényképpel illusztrálva Bitó Lászlóra is hivatkozik.

A zöldhályog kezelésére alkalmazott Xalatan készítmény feltalálójának azt tulajdonítja, hogy 1995-ben a Semmelweis Egyetem szemészeti tanszékével együttműködve dolgozott az eredetileg Sasszem nevű készítményen. Bitó László a Napi.hu-nak is kijelentette, hogy nem dolgozott ilyen szeren, sem az egyetemmel, sem mással, nincsen Sasszem és nincsen Clean Vision készítmény, amely az ő nevével bármely módon is összekapcsolható lenne. Bitó professzor nagyon veszélyes csalásnak tartja az egész közleményt és mindazt, ami mögötte áll. Kérdésünkre egyértelműen megerősítette, hogy a Sasszem, a Clean Vision nem lehet alkalmas bármely látászavar kezelésére és javítására.

A hír terjesztői nem csupán lelkiismeretlen sarlatánok, hanem veszélyes csalók.

A Központ vezetői megtették a megfelelő feljelentéseket a rendőrségen, a fogyasztóvédelmi hatóságnál, és bejelentést tettek a Facebook számára is. A nyomozás és az eljárások folyamatban vannak. A weblap mögött egy telefonos központ rendeléseket vesz fel a Clean Vision nevű hamis szerre. A jelek szerint szép számmal vannak megtévesztett emberek.

Bitó László már több baráttól, ismerőstől kapott jelzéseket. Vannak, akik csak érdeklődnek, mások már meg is rendelték a készítményt. Amely, mint az előzőekből is kiderülhet nem alkalmas látásproblémák kezelésére.

A betegegek átverését célzó csalások reneszánszukat élik: a koronavírus-járványt is sokan használják fel az interneten a gyanútlan felhasználók meglopására.

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK