Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden este lezárult az egykori Honvédkórházi Királyhágó utcai épületének árverése, az MNV Zrt e-árverés oldalán kiírt liciten Csányi Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-vezér cége nyert, s gyakorlatilag a kiírt áron, 4 milliárd 70 millió forintért szerezte meg az államtól a tulajdonjogot. Ezzel a lépéssel megnyílt az út az ingatlanon már 15 éve bérlőként működő Budai Egészségközpont Gerincgyógyászati Központjának nagyszabású fejlesztése előtt.

Az intézmény alapítója, s jelenlegi főigazgatója, Varga Péter Pál lapunknak elmondta, a licit eredményének jogerőre emelkedése után először projektcéget alapítanak a fejlesztésre, majd indulhat a tervezés kiírása, az engedélyeztetés és a kivitelezés előkészítse. Mindent egybevéve 3-3,5 év múlva igazi kórházi nagyüzem nyílhat a vadonatúj épületben, a Királyhágó utcai ingatlanon.  Nem egy csilivili magánkórház építése a cél, hanem az ország gerincgyógyászati centrumának rangjához illő fejlesztése - fogalmazott  Varga Péter Pál.

A jelenlegi épületet kinőtte a központ, a szintenkénti műtők nem üzemeltethetők már gazdaságosan és mindenképpen bővíteni kell az intenzív kapacitást is. Jelenleg évente több mint 3000 hatalmas gerincműtétet végeznek a központban, az ilyen beavatkozások után a betegek akár egy hétig, tíz napig is az intenzív osztályon fekszenek, és amíg annak a kapacitásait lekötik, nem végezhető más, intenzív ellátást igénylő beavatkozás.

A 160 ágyas új kórházban egy szinten helyezik el a high-tech műtőblokkot a 24 ágyas intenzív centrummal, és az elérhető legmagasabb technikai színvonalú diagnosztikai berendezésekkel látják el a diagnosztikai részleget. Utóbbi felfejlesztése már önmagában nem kis ugrást jelent majd a jelenlegi állapothoz képest - mondta Varga Péter Pál.

Az új kórházzal jobban ráállnak a sürgősségi ellátásra, hogy ez közfinanszírozottan, vagy csak magánzsebből lesz elérhető, attól függ, hogy az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) hajlandó lesz-e szerződést kötni rá - mondta Varga Péter Pál. A Gerincgyógyászati Központ bevételének 80 százaléka egyébként most is a NEAK-tól a érkezik a közfinanszírozott ellátások után.

Erős lesz az ősz, hajtjuk a tervezést, de a legfontosabb, hogy az itt végzett szakmai munka színvonalához méltó épület jöhessen létre  - hangsúlyozta a főigazgató, aki úgy érzi, erkölcsi alapjuk volt rá, hogy megvehessék az ingatlant, amelyet 15 évvel ezelőtt megmentettek a bezárástól és a lebontástól, s amelynek a fejlesztésére az elmúlt 15 év alatt mintegy kétmilliárd forintot költöttek.