Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Változó feltételekkel, fokozatosan csökkenő áron hirdette meg két leállított kelet-magyarországi hőerőművet a felszámoló. Amint arról beszámoltunk, a hetedik forduló nyertese - legalábbis eddig -  egy ukrán-orosz-ciprusi befektető csoport, annak ellenére, hogy egy arab vevőjelölt az általuk kínált dupláját, azaz 1,2 milliárd forintot adna a bezárt erőművekért.

A feltételes mód azért indokolt, mert a szír-szaudi magánbefektetők ajánlatukat egy általuk lepecsételt boritékban adták be. A felszámoló ezt érvénytelennek nyilvánította, és az ukránokat hirdette ki nyertesnek. A vesztes pályázók szerint a boríték lepecsételését maga a felszámoló engedélyezte, így az ajánlat sem lehet érvénytelen. Hogy végül ki nyeri meg a sokadszor kiírt tendert, arról szerdán a miskolci bíróság dönt.

Rejtélyek

Az erőművek felszámolásának kétéves története azonban további érdekességeket is rejt. A korábban az amerikai AES konszernhez  tartozó létesítményeket a felszámoló BIS Zrt. még az idén is 1,8 milliárd forintos áron hirdette meg, majd ezt csökkentette 1,2 milliárd forintra. Míg ez az árcsökkenés teljesen érthető, az  már cseppet sem, hogy a környezetvédelmi kármentesítés miért szerepel 1 milliárdos költséggel a 2013-as kiírásokban, és miért nulla forinttal a hatodik és hetedik árverési kiírásban.

Az sem teljesen világos, hogy mi történt a cégekkel a bezárást követő két évben. A két erőmű - a tiszapalkonyai hőerőmű és a  biomassza-alapon működő borsodi hőerőmű - kötelezettségei ugyanis korábbi infortmációk szerint csak a dolgozók elmaradt fizetéséből, a közterhekből és adókból álltak. Erre az 1,2 milliárdos vételár fedezetet is nyújtott volna.

Az ügyet jól ismerő, de magukat felfedni nem kívánó szakértők szerint homály fedi azt is, hogy a 2011 óta eltelt időben milyen költségek és kiadások terhelték a már felszámolás alatt álló céget. Az AES Borsodi Energetikai Kft. - a két erőművet magában foglaló cég - felszámolását a BIS Zrt. végzi, de tőlük nem kaptunk választ kérdéseinkre, így köztük arra sem, hogy miért kérték/javasolták a magasabb árat kínáló jelentekzőnek a pályázati boríték lepecsételését, ami aztán kizárásukhoz vezetett.

A Napi.hu értesülései szerint az ukrán befektető mögött egy ciprusi cég és Vlagyimir Bulgakov orosz üzletember áll. Ők a donyecki szénnel vagy hazai lignittel képzelik el az erőművek újra indítását. A szír-szaúdi befektetőcsoporthoz tartozó Duna Electric Kft. viszont az előregedett erőművek lebontása után ipari parkot hozna létre a 160 hektáros területen.

Legfrissebb információnk szerint a bíróság ideiglenes intézkedésként megtiltotta a szerződéskötést a nyertesnek nyilvánított ukrán befektetővel.