Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A GVH 2010. engedélyezte, hogy az Agrofert-csoporthoz tartozó cseh Penam a.s. (Penam) megszerezze a Ceres Sütőipari Zrt. (Ceres) részvényeinek 100 százalékát. Emellett a Penam az Ivydale Ltd., mint kültag tulajdonában lévő 43,8 százalékos tulajdoni hányad egyidejű megvásárlásával - figyelemmel a Ceres Multi Pékség Bt.-ben (Multi) lévő 56,2 százalékos beltagi tulajdoni hányadára - a Multi egyedüli tulajdonosa és irányítója is lett.

A csehországi Agrofert Holding a.s. által irányított Agrofert-csoport meghatározó tevékenységei a mezőgazdasági termeléshez szükséges áruk forgalmazása, valamint mezőgazdasági termelők által igénybevett szolgáltatások nyújtása. A vállalkozáscsoport tagjai foglalkoznak még takarmánykeverékek előállításával és forgalmazásával, kisebb részben baromfi- és sertéstartással is, továbbá gabonák, olajnövények és korlátozott mértékben hüvelyesek termesztésével.

A Ceres a sütőipari termékek széles skáláját gyártja és forgalmazza. Sütőipari profillal saját bolthálózatot is működtet Magyarországon, azonban a sütőipari termékeknek csak viszonylag kis hányada kerül saját bolthálózatban értékesítésre.

A Ceres 56,2 százalékos beltagi tulajdoni hányaddal rendelkezik az általa és a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház által 1994-ben alapított Multi Pékség Bt.-ben, amely idővel kizárólag gluténmentes sütőipari termékek gyártására állt át. Ezeket 2008-tól értékesíti, részesedése az országos értékesítésből 10 százalék alatti.

A Penam a Ceres/Multi megvásárlásával Magyarországon szerez termelőkapacitást, melyet tervei szerint képes teljesebb mértékben kihasználni, hatékonyabban működtetni, mint jelenlegi tulajdonosa. Egyrészt eddig más vállalkozásoktól vásárolt, általa továbbértékesített mennyiségeket tervez a jövőben a Ceres termelésével kiváltani, másrészt az új piaci lehetőségei által generált régiós kereslet egy részét is a Ceres termelésével elégítené ki.

Figyelemmel a magyarországi sütőipari termékek piacára jellemző körülményekre, beleértve a számos versenytárs jelenlétét, az érintett vállalkozások piaci pozícióját, valamint a szektorban megfigyelhető kapacitásbőséget, a GVH úgy ítélte meg, hogy a hivatal  rendelkezésére álló adatok alapján nem merült fel olyan körülmény, amely az összefonódás következtében káros versenyhatást idézne elő.