BUX
37286

Csekkbefizetés csak adategyeztetéssel? - Íme, a Posta válasza

Kisebb változást hozott csak a június 26-tól hatályba lépő Európai Uniós rendelet a csekkek befizetésénél a postákon - közölte a Magyar Posta a honlapján azután, hogy egy kollégánk az adott napon azzal szembesült, hogy a pénzmosási törvényre hivatkozva egy egyszerű közüzemi számla befizetésénél személyigazolványt és lakcímkártyát kértek tőle egy postahivatalban.

Szabó Zsuzsanna, 2017. június 27. kedd, 15:39

A Magyar Posta Zrt. kedden kiadott közleménye szerint továbbra sincs semmilyen adatrögzítési kötelezettség azoknál a csekkeknél, amelyek M jelzésűek, ezek adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt, általában hatósági csekkek.

Változás van viszont az FM jelzésű csekkeknél, ilyenek a közüzemi fehércsekkek és a sárgacsekkek. Ezeknél (például a fehércsekk ilyen), akkor 300 ezer forint összeghatárig nincs szükség személyazonosításra, de 300 ezer forint felett már igen. Ha nincs FM jelzés a csekken - ami sárgacsekkeknél előfordulhat általában egyéb, nem közüzemi befizetések esetén -, szükséges a személyazonosság igazolása.

A postai eljárást érintő változás hátterét jelentő szabályozás kötelezi a fizetési szolgáltatókat a személyi adatok ellenőrzésére azonnali hatállyal, minden tagállamban 2017. június 26-tól, emellett a pénzmosás elleni 2017. évi LIII. törvény is előírja ezt a kötelezettséget. Ezeknek tett eleget a Magyar Posta - hangsúlyozza a vállalat.

Tehát azokban az esetekben, ahol a csekkek kibocsátója "M" (mentes) vagy "FM" (feltételes mentes) betűjeles jelölést tett az utalványokra, nincs szükség azonosításra továbbra sem 300 ezer forintig. Ha a csekk egyik jelzéssel sem rendelkezik, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni. Ezek lehetnek például azok a csekkek, amelyeket régen rózsaszínű csekként ismertek, azaz a belföldi postautalványok.

A Magyar Posta emellett közölte: a honlapján hirdetményben tette közzé ezt a változást június 21-én, ezt követően pedig a hatályba lépés napján a postákon is a hirdetmények közé.

Mint ahogy azt hétfőn (június 26-án) megírtuk, egy kollégánkat érte meglepetésként, hogy a postán közüzemi számlák befizetésekor lakcímkártyát és személyigazolványt kértek tőle a pénzmosási törvényre hivatkozva, annak ellenére, hogy a két csekken befizetett összeg együttesen nem érte el a 15 ezer forintot. Kollégánk az adott postahivatalban nem találta meg a hivatkozott hirdetményt, ami a postai dolgozó szerint ki volt már függesztve a "faliújságra".