Tarvágás és súlyos nádirtás árán épülhet az új sportközpont

Több mint 12 hektár erdőt és nádast kell kivágni ahhoz, hogy az olimpiai pályázatra beígért csepeli evezős központ megépülhessen. A beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint, de a beruházás a környezetkárosítás mellett pozitív hatással is lehet az élővilágra.
Szabó Dániel, 2019. február 6. szerda, 08:48
Fotó: Napi.hu

Bár Budapest visszalépett a 2024-es olimpiai pályázattól, miután arról népszavazást kellett volna kiírni a fővárosban, de az eredetileg tervezett beruházások nagy részét még is megvalósítja a kormány. A kormány 2018 júniusában döntött a 4,3 milliárdosra tervezett Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program ezen elemének végrehajtásáról.

Ezen belül épülhet fel a csepeli Dunai Evezős Központ is, amelynek kivitelezése súlyos környezeti hatásokkal jár: 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állományt tüntetnek el - írja a 24.hu. Az érintett részek egy kisebb szelete ráadásul Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint, igaz, ez csak a Duna vízfelületének helyi szakaszára vonatkozik.

A beruházás két nagy részből áll: egyrészt megépül a Ráckevei-Soroksári Duna-ág felső szakaszán tervezett nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas evezős pálya, valamint felhúznak egy 12 ezres, "Észak-Csepel és Északnyugat-Soroksár elhanyagolt részeit újjáélesztő Diákváros" nevű egyetemi negyedet.

Egy környezeti hatásvizsgálati dokumentum szerint több hátránya is van a tereprendezéssel járó projektnek: az iszapkotrás miatti élővilág-sérülés, -pusztulás, de a növényirtás is ezek közé sorolandó, súlyos kárt okozhat a jelentős lombtömeg kiírtása a partmenti sávból. Az előnyök között említik viszont, hogy javulhat a vízminőség a kikerülő iszap és szennyezett föld miatti, valamint, hogy a befolyó csapadék- és kevert szennyvíz-bevezetések megszüntetése miatt szintén vízminőség-javulás várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.06 13:52

A fideszes környezetvédő elnök az Áder, ehhez mit szól?
Megint kinek a lábnyoma? A politikusoké, nem a népé.
A fidesz-kdnp idejében történik a legnagyobb környezetrombolás. A legtöbb fakivágás, Natura 2000 Fertő-Hanság természetvédelmi területének jelentős részét bedózerolta az AUDI.
És ezt szó nélkül tűrte Áder a kamu környezetvédő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.02.06 12:52

Nna a sötétzöld libbantak már akcióba is léptek, csak mert bármit is épít a kormány.
Csak szólok, hogy ez egy város, nem egy erdő/mező/legelő. A városban épületek állnak és van melléjük pár százalék zöldterület. Így van ez a 10milliós megapoliszokban is, mégsem halnak bele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html