Szokott cseresznyét venni? Akkor erről tudnia kell!

A hétfői eső volt a kegyelemdöfés, a kiadós esőzések miatt tönkrement a hazai korai cseresznye nagy része, a csapadék ugyanis érintette a főbb termőterületeket - mondta Csizmadia György termelő a 24.hu-nak.
Domokos László, 2019. május 21. kedd, 14:25
Fotó: Stocksnap

Azok a cseresznyék mentek tönkre, amelyek múlt héten már fehérek voltak, vagy éppen kezdtek színesedni, vagyis a legkorábbi fajták - írta a portál.

Így hazai korai termésű cseresznye nemigen lesz májusban, az áruházláncoknak aligha tudnak szállítani a termelők, mert nagyon nehéz úgy szedni nagyobb hibátlan mennyiséget, hogy tíz szemből 5-6 meg van repedve. A hazai cseresznyeszezon mintegy két hét múlva indulhat be igazán, akkorra érhetnek be azok a szemek, amelyeket zölden ért az eddigi eső, így még nem sérültek.

A nagybani piacon 1000 forint körül megy most a kevés hazai és az import spanyol cseresznye is, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerében a legfrissebb, múlt heti adatok alapján 1680 forintba került két budapesti fogyasztói piacon a korai hazai cseresznye, import görög cseresznyét pedig a Vámház körúti piacon 2980 forintért jeleztek.

Jó hír, hogy a meggyre az esőzés még nem volt negatív hatással, sem a kajszibarackra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.05.21 14:46

Ez igaz vettem is észre mikor alig volt rajta. Azt a keveset is a seregélyek elvitték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html