BUX
38667

Csillag Tamás lesz az Eszközkezelő vezérigazgatója

Elfogadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága hétfői ülésén a bajba került lakáshiteleseket segítő Nemzeti Eszközkezelő Zrt. alapító okiratát, amelyben Csillag Tamást jelölte ki határozatlan idejű megbízatással vezérigazgatónak - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság hétfőn az MTI-vel.

MTI-Eco, 2011. augusztus 29. hétfő, 20:01

Csillag Tamás közgazdász tíz éven át volt a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, azt megelőzően pedig több befektetési részvénytársaságnál volt vezető. A társaság első felügyelőbizottsági tagjainak Fürjes Balázs Zoltánt, Andrelli Tibort és Müller Tibort választották meg - tájékoztatott az államtitkárság.

A százszázalékos állami tulajdonú vállalat jegyzett tőkéje - a vagyonkezelő részére egy júliusi kormányhatározat alapján átcsoportosított kétmilliárd forintos költségvetési forrás eredményeként - 100 millió forint, míg tőketartaléka 1,9 milliárd forint.

Az MNV hétfői döntésével megindul az eszközkezelő cégbejegyzése.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közleményében azt írta: a Nemzeti Eszközkezelő létrejötte azon kormányzati intézkedések egyike, amellyel segíteni tudnak a bajba jutott lakáshitelesek közül is azoknak, akik már elveszítették otthonukat. Az eszközkezelő segítséget tud nyújtani például úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és bérleti jogot kínál fel a volt tulajdonosnak. A társaság 2014. december 31-ig összesen legfeljebb ötezer ingatlant vásárol meg az eddigi kormánydöntés alapján, és kizárólag a jelzáloghitellel terhelt lakások megvásárlását bonyolítja le.

A közlemény szerint hetek óta zajlik az a szakmai háttérmunka, amely alapján kialakul az is, hogy például a kényszerértékesítésre kiválasztott lakásokra milyen vételárat alkalmaz az eszközkezelő. Alapelv, hogy a vételi ár megállapítása a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított hitelbiztosítéki értékhez igazodik majd.

Ha az eszközkezelő által kínált megoldási lehetőségeket az adós nem jogosult igénybe venni, vagy a bérlővé vált korábbi adós nem képes fizetni a lakbért, illetve fedezni az ingatlan fenntartási költségeit, a szociális családiház-építési programmal vagy az illetékes önkormányzat szociális bérlakásainak bevonásával oldható meg az adós lakhatása - közölte az államtitkárság.