Csillagászati összeget költünk a közmédiára - nem volt elég 80 milliárd

Az MTVA-nak nem volt elég a 80,5 milliárdos költségvetés, 91,8 milliárd forintot költött tavaly - értesült a Népszabadság. Idén 78 milliárdból gazdálkodhat.
Napi.hu, 2016. június 30. csütörtök, 11:31
Fotó: Napi.hu

Karas Monika, a médiahatóság elnöke, élve a törvény adta lehetőségével, a "közfeladat ellátásának folyamatos magas szintű biztosítása érdekében" átutalt 10,6 milliárd forintot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) finanszírozására - írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) parlamentnek benyújtott tavalyi zárszámadására hivatkozva a lap.

Ez a 10,6 milliárd forint pótlólagos támogatást jelentett az állami média (tévé, rádió és hírügynökség) egyébként is sokat támadott költségvetésében. A 2015-ös büdzsé ugyanis eredetileg azzal számolt, hogy az MTVA éves szinten csaknem 80,5 milliárd forintból gazdálkodhat, ami a 71,6 milliárdos költségvetési forrásból, hozzávetőleg 5 milliárd forint kereskedelmi bevételből és az előző évekből megmaradt 3,7 milliárd forint felhasználásából állt össze. De a 80,5 milliárd sem volt elég az állami média fenntartására - olvasható a Népszabadságban.

Az állami média költségvetését nagyon megterhelte az M1 hírcsatorna és az M4 Sport elindítása. Idén egész évben az M1 5-6 milliárd forintba kerülhet, az M4 Sport fenntartása pedig 15 milliárdnál is többre rúghat.

A hozzávetőleg kétezer embert foglalkoztató cég bértömege és annak járulékai évente ugyancsak meghaladják a 15 milliárdot. Emellett az állami média veze­tése milliárdokat költ külső gyártásban készülő műsorok megrendelésére

Tavaly ősszel a kormány ráadásul 47,2 milliárd forintot átvállalt a médiaszolgáltatási alap hiteleiből.

Az MTVA idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, ami a 71,1 milliárdos költségvetési támogatásból és a 6,6 milliárdos tervezett kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételből adódik össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK