Látványos, szikrázó karácsonyi kedvenc, amely akár 1600 Celsius-fokon is éghet a benne található, vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémpor miatt - nagyjából így lehetne repülésbiztonsági szempontból összefoglalni a csillagszórók fő tulajdonságait.

A repülés és az utasok biztonsága érdekében a csillagszórót és egyéb gyúlékony eszközöket a repülőtér biztonsági személyzete minden esetben eltávolítja a poggyászokból. A manuális átvizsgálás azonban nemcsak lassítja az ellenőrzési folyamatot, hanem az utas számára is kellemetlen lehet, hiszen jelentős időveszteséget okoz - hívta fel a figyelmet a Budapest Airport Zrt.

Az ünnepek közeledtével évről évre problémát jelentenek a fokozottan tűzveszélyes karácsonyi kellékek: 2018. decemberben több mint kétszázszor fordult elő, hogy a biztonsági ellenőrzés alkalmával csillagszórót találtak a bőröndökben.

Ez a szám a karácsony előtti napokban napi 15-20 bőrönd felnyitását jelentheti, ezért a Budapest Airport nyomatékosan megkér minden utast, hogy ne tegyen csillagszórót vagy tűzijátékot a kézi- és feladott poggyászba - olvasható a cég közleményében.