Repülővel utazik karácsonykor? - Fontos figyelmeztetést adott ki a Budapest Airport

Karácsony közeledtével előkerülnek a mindenki számára ismerős ünnepi kellékek, egy repülős utazás alkalmával azonban mindennél fontosabb szempont a biztonság. A csillagszóró és a tűzijáték fokozottan tűzveszélyes eszközök, ezért tiltott tárgynak minősülnek, szállításuk kézipoggyászban és feladott bőröndben is szigorúan tilos - adta hírül a Budapest Airport Zrt.
Domokos László, 2019. november 25. hétfő, 12:02
Fotó: Stocksnap

Látványos, szikrázó karácsonyi kedvenc, amely akár 1600 Celsius-fokon is éghet a benne található, vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémpor miatt - nagyjából így lehetne repülésbiztonsági szempontból összefoglalni a csillagszórók fő tulajdonságait.

A repülés és az utasok biztonsága érdekében a csillagszórót és egyéb gyúlékony eszközöket a repülőtér biztonsági személyzete minden esetben eltávolítja a poggyászokból. A manuális átvizsgálás azonban nemcsak lassítja az ellenőrzési folyamatot, hanem az utas számára is kellemetlen lehet, hiszen jelentős időveszteséget okoz - hívta fel a figyelmet a Budapest Airport Zrt.

Az ünnepek közeledtével évről évre problémát jelentenek a fokozottan tűzveszélyes karácsonyi kellékek: 2018. decemberben több mint kétszázszor fordult elő, hogy a biztonsági ellenőrzés alkalmával csillagszórót találtak a bőröndökben.

Ez a szám a karácsony előtti napokban napi 15-20 bőrönd felnyitását jelentheti, ezért a Budapest Airport nyomatékosan megkér minden utast, hogy ne tegyen csillagszórót vagy tűzijátékot a kézi- és feladott poggyászba - olvasható a cég közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK