Csillapíthatatlan a magyarok hiteléhsége?

Továbbra is jelentős növekedést mutat a lakáshitelezés: az év első tíz hónapjában a piac átlépte az 500 milliárd forintos határt. Összesen 532,6 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez pedig 37 százalékos növekedésnek felel meg - derül ki a BankRáció.hu friss elemzéséből.
Domokos László, 2017. december 8. péntek, 08:39
Fotó: MTI Fotó

A hiteligénylők egyre tudatosabbak és a biztonságra törekednek. Ezt mutatja, hogy a több mint 1 évig fix törlesztést garantáló kiközvetített lakáshitelek összege az év első tíz hónapjában 284,7 milliárd forintot tett ki, ez pedig 37 milliárddal haladja meg a változó kamatozású - azaz maximum 1 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek - 248 milliárd forintos összegét - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

A banki ajánlatokat összehasonlító oldalon is egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek, a kalkulációk több mint felét e konstrukciók adják. A több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek felfutásához hozzájárult a jegybank által bevezetett minősítési rendszer - véli Trencsán.

Az oldal adatai szerint december elején a legolcsóbb - több mint 1 évig fix törlesztőrészletet garantáló - 10 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 3 és 4 százalék között volt. Ez kezdetben havi 57-58 ezer forintos törlesztést jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig közel 14 millió forint lesz, ha a kamatok a teljes futamidő alatt nem változnának.

A tíz évig fix törlesztőrészletű - szintén 10 milliós és 20 éves futamidejű - lakáshitelek közül a legolcsóbbak 4 és 5 százalékos thm-mel igényelhetők és havi 63-88 ezer forint lesz a törlesztésük tíz éven keresztül.

A szakértő szerint a változó kamatozású - azaz mindössze egy évig fix törlesztőrészletet biztosító - lakáshitelek ugyan olcsóbbak kezdetben, de 5, 10 és 20 éves távlatban a kamatok feljebb mehetnek, ez pedig jelentős törlesztőrészlet-emelkedést is okozhat a hitelfelvevőknek. Az esetleges kamatváltozás és a törlesztőrészlet-emelkedés ellen nyújtanak védelmet a több mint 1 évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, így utóbbiak tervezhető kiadást jelentenek az érintetteknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.12.08 09:00

A pénzéhes, kapzsi, felelőtlen és költekező dzsentrik semmit sem tanultak a 2008-as válságból. Érik az újabb bukta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html