BUX
38240

Csodálkoznak a bankok az új rendeleten

Tanácstalanul fogadták a bankok, hogy az árfolyamgátról szóló rendelet szerint 75 éves korig tolható ki a törlesztés, miközben a felügyelet máig érvényben lévő körlevele szerint a 62 évesnél idősebbek esetében szükség van kezes, illetve adóstárs bevonására, pótlólagos fedezet elrendelésére.

B. Varga Judit, 2011. augusztus 23. kedd, 17:00

A devizaadósok számára bevezetett fix árfolyam "utóéletével" kapcsolatban a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendeletet lapunk információi szerint a bankok jogászai meglehetősen tanácstalanul fogadták. Többen úgy vélik, ahhoz, hogy ezt valóban alkalmazni lehessen, legalábbis egy új állasfoglallásra lenne szükség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF). A PSZÁF ugyanis mintegy két évvel ezelőtt egy vezetői körlevélben rögzítette: 62 évnél idősebek hiteligényét is akceptálni kell, ebben az esetben azonban szükség van kezes, illetve adóstárs bevonására, pótlólagos fedezet elrendelésére. Ez az előírás pedig a mai napig érvényben van.

A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója, Müller János lapunk kérdésére elmondta: örömmel látták, hogy a július óta várt rendelkezés végre megszületett. Ez megadja a szükséges eligazítást arra vonatkozóan, hogy az ügyfelek a védernyő lejárta után (36 hónap múlva) mire számíthatnak. A szövetség információi szerint a gyűjtőszámla iránt folyamatos, de továbbra sem kiugró az érdeklődés. A többség telefonon tájékozódik, és jellemző még, hogy az állami segítség mellett az ügyfelek a bankok által kínált adóskönnyítő eszközök iránt is tudakozódnak. A most megismert későbbi feltételek Müller szerint aligha okoznak változást.

15 vagy 48 százalék?

Ez annál is inkább így lehet, mert a korábban bejelentetthez képest a most közzétett szabályozás sokkal nehezebbé teszi az adósok számára, hogy megbecsüljék, mi is várhat rájuk 2015-ben. Most ugyanis elválik egymástól az eredeti és a gyűjtőszámlán levő hitel.

Lássunk egy egyszerűsített példát! A védernyő előtt egy 90 ezer forintos havi teher a fix árfolyam alkalmazásának időszaka alatt 67,5 ezer forintra csökken. A 36 hónapos periódus letelte után esedékessé válik az eredeti hitel a maga kamatperiódusával az aktuális piaci árfolyamon számolva, ami - a rendelet szerint - a gyűjtőhitel révén 10,1 ezer forinttal növelhető. Amennyiben a svájci frank árfolyama akkor is a jelenlegi szinten lenne, akkor mindez a példánknál 48 százalékos tehernövekedéssel járhatna az ügyfélnél. (Szemben a korábbi, azóta a rendelettel helyreigazított nyilatkozatokban szereplő 15 százalékkal.)

Léphet a bankszövetség

Vélhetően lesznek olyanok - mondták el a CIB-nél -, akik nem akarják majd a gyűjtőszámlán felhalmozott forinthitel futamidejét 5-15 évvel a devizahitelt meghaladóan kitolni, és inkább választanak egy magasabb összegű törlesztő részletet. Előre persze nem lehet kalkulálni a könnyített időszakot követő árfolyammal, ami értelemszerűen megemelheti a devizahitel törlesztőrészletét. Nyomatékosították: az árfolyamrögzítés lehetőségével élő hiteladósoknak tehát a devizahitel és a gyűjtőszámla forinthitel törlesztőrészletének együttes összegével kell számolniuk.

A CIB-nél úgy gondolják, hogy ha bármelyik korlát (75 éves életkor és legfeljebb 30 éves futamidő hosszabbítás) miatt nem lehetséges, hogy a forint alapú kölcsön törlesztő részletének összege ne haladja meg a deviza alapú kölcsön után a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka záró időpontjában az adós által megfizetendő törlesztő részlet 15 százalékát, akkor a gyűjtőszámlán felhalmozott összegre vonatkozó forint alapú kölcsön törlesztő részletének összege magasabb lesz.

Mások szerint nem ilyen egyszerű a helyzet, ezért várható valamilyen fellépés a bankszövetségtől.