Csődbe ment a magyar milliárdos cége - az állam is bukhat

Fizetésképtelenné vált és elindult a Váci úti Európa Center logisztikai és üzleti parkot fejlesztő Terra Invest Zrt. felszámolása. A milliárdos Wicha József érdekeltségébe tartozó társaságnak tízmilliárdos hiteltartozása van, 49 százalékos részvényese az MFB Fejlesztési Tőkealap.
Napi.hu, 2014. november 7. péntek, 07:11

Sikertelen csődeljárást követően október közepén elindult a külső Váci úti Európa Center üzleti és logisztikai parkot megvalósító Terra Invest Zrt. felszámolási eljárása, a hitelezők november 26-ig jelenthetik be követeléseiket a kijelölt felszámoló Mudis Kft.-nél. Az egykori Dobó-laktanya közel 20 hektáros területén raktárakat, üzemeket (honlapja szerint 60 ezer négyzetméteren), irodákat (kétezer négyzetméteren) és bemutatótermeket (nyolcezer négyzetmétere) kialakító társaság Wicha József ingatlanfejlesztésben, turizmusban és energiaiparban érdekelt milliárdos üzletemberhez köthető. A cégbe 2006-ban beszállt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Fejlesztési Tőkealap is - az alap 3,119 milliárd forintos alaptőke-emeléssel 48,98 százalékos részvényes lett. Az üzleti park harmadik ütemének fejlesztéséhez a Terra Invest 402 millió forint uniós támogatást is elnyert a KMOP-2008-as, ipari parkok, ipari területek telephely- és szolgáltatásfejlesztésére kiírt pályázatán.

Információink szerint a társaság felszámolásához a 2008-as válság nyomán kialakult ingatlanpiaci helyzet, az üzleti parki szolgáltatások iránti mérsékelt kereslet, és főként a beruházás megvalósításához felvett devizahitelek vezettek. A cég fizetésképtelensége miatt 2014 januárjában csődeljárás indult, ám azon a hitelező Raiffeisen Bank és a társaság között nem jött létre egyezség, a csődeljárás júliusban megszűnt. A Raiffeisennek a hitelszerződések alapján 13,4 milliárd forint és járulékai erejéig van jelzálogjoga a cég ingatlanain - állt a Terra Invest 2012-es beszámolójában, ennél frissebb, 2013-as online elérhető beszámolója azonban nincs a cégnek. A 2012-es mérlegben az társaság eszközei összesen 17,8 milliárd forint értékben voltak nyilvántartva, ebből az ingatlanok 12 milliárdért.

A felszámoló képes lesz új bérlőket toborozni?

A felszámolásról és a felszámolás Európa Center működtetésére gyakorolt hatásáról érdeklődtünk a Terra Investtől, amely eddig nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre. Telefonon kerestük a társaság jogi képviselőjét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. A cégben 49 százalékos részesedéssel bíró MFB Fejlesztési Tőkealap (MFB FTA) képviseletében az MFB válaszolt a Napi.hu-nak. "Valószínűnek tartjuk, hogy az Európa Center üzleti park működtetését a felszámolási eljárás nem fogja jobbítani. Kérdés, vajon a felszámoló képes lesz-e új bérlőket toborozni" - írta válaszában Nyiri János, az MFB szóvivője. (A park honlapján bérlőként jelenleg 35 cég neve olvasható.) "A csődeljárás alatt az MFB FTA teljes mértékben abban volt érdekelt, hogy a csődegyezség minden érdekelt fél egyetértésével létrejöjjön. Kisebbségi részvényesként azonban MFB FTA nem tudta érdemben elősegíteni a megállapodást, mivel a vonatkozó jogszabály értelmében nem fél a csődeljárásban."

Arra a kérdésre, hogy befektetése után az MFB milyen megtérülést vár a vagyonelemek felszámolás alatti értékesítéséből, a következő választ kaptunk: "Közismertek a 2008-as válság okozta ingatlanpiaci nehézségek, amelyek miatt minden felszámolás keretében történő eszközértékesítés kockázatos. Tekintettel erre az MFB FTA már korábban is számolt el értékvesztést e részesedése után", a megtérülési elvárások pontos mértéke egyelőre üzleti titok.

Nagy beruházás
Az Európa Center megvalósításáról Wicha József 2006 decemberében, az MFB-s tőkejuttatás kapcsán nyilatkozott a Népszabadságnak. A cikkből kiderül, hogy a logisztikai park megvalósítását mintegy 15 milliárd forintos befektetéssel, több ütemben tervezték megvalósítani, s már néhány év múlva nyereséget vártak. Az egykori Dobó-laktanya húszhektáros területét 2002-ben vásárolták, közművesítették saját forrásból és hitelből. Olyan logisztikai, üzleti központot kívántak kialakítani, ahol viszonylag kis méretű vállalkozások folytathatnak gyártó-raktározó-értékesítő tevékenységet.

Milliárdos tulajdonosok

Wicha József

A Terra Invest - az utolsó online elérhető, 2012-es beszámolója szerint - 51 százalékos tulajdonosa a saját ingatlan adásvételével foglalkozó Ladent Kft., amely a Wis Holding Zrt.-n keresztül Wicha József üzletember érdekeltségébe tartozik. A Wis Holding honlapján jelenleg is a - több tízmilliárd forint értékű - saját beruházások között szerepel az Európa Center logisztikai és üzleti park - többek közt a Római Wellness Otthon (Római-parti üdülő- és lakópark), az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel Thermal Spa és a miskolci biomassza fűtőmű mellett. A Céginfo.hu adatai szerint Wicha József a Terra Invest igazgatóságának tagja volt a társaság felszámolásának elindulásáig, 2014 október 17-ig.

A miskolci származású, fűtésszerelőként indult Wicha József vagyonát építőipari tevékenységgel és építőanyag kereskedelemmel alapozta meg, majd ingatlanfejlesztések, később energetikai beruházások következtek. Az üzletember a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb című 2014-es kiadványában a 64. helyen áll 10,2 milliárd forintra becsült vagyonnal.

Az Európa Center - és a sárvári hotel - megvalósításában Wicha Jószef társai voltak a szintén milliárdos vagyonnal rendelkező Bálintfy Gábor ügyvéd és családtagjai. Bálintfy több szállodafejlesztési projektje mellett a Hír TV és a Parlament TV egyik alapítójaként ismert - a Hír TV-t azonban két év után, 2004-ben eladta Töröcskei Istvánnak. Bálintfy 10,8 milliárd forintos becsült vagyonnal az 59. helyen áll A 100 leggazdagabb idei listáján.

A Terra Invest ingatlanforgalmazó és beruházó cégként 2002. szeptemberében három, Wichához és Bálintfyhez köthető vállalkozás, a Róna Irodaház Kft., a Bálintfy és Társai Ingatlanforgalmazó Kft. és a Centrál Development Ingatlanfejlesztő Kft. átalakulásával jött létre. Az MFB 2006-ban szállt be tőkeemeléssel a cégbe. A cégadatok szerint Bálintfy Gábor és családtagjai, illetve a Parlament TV Zrt. 2012 májusában léptek ki a társaságból, eladták az akkor meglévő, 20,5 százalékos részvénycsomagjukat a Ladent Kft.-nek (ez jelenleg a Wis Holdingé).

Terra Invest Zrt.-adatok (millió Ft)

20082009201020112012
Nettó árbevétel490,0828,11 091,91 064,61 105,0
Adózott eredmény-66,8385,5-528,4-522,550,5
Mérleg sz. eredmény-66,8385,5-528,4-522,550,5
Követelések485,1256,3291,9258,3270,4
Saját tőke6 263,06 648,56 120,15 597,55 648,1
Kötelezettségek11 724,711 506,411 872,912 182,811 661,4
Eszközök összesen18 121,418 245,618 291,918 446,317 859,7
Forrás: Ceginfo.hu, E-beszámoló

A Terra Invest 1,1 milliárdos nettó árbevétellel és 50 milliós adózott eredménnyel zárta a 2012-es üzleti évet (a korábbi években veszteséget mutatott a mérleg), a kötelezettségállománya azonban 11,7 milliárd forintra rúgott - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

(Képünk illusztráció)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.11.07 09:17

Egy kis elmejáték ma reggelre
- A diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy a diktatúrában az egyik ember legyőzi, megalázza és kizsákmányolja a másikat. A demokráciában a másik ember teszi ugyanezt az egyikkel ? Karinthy Frigyes

- A törvény előtt mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek

A demokrácia és a diktatúra egymással ellentétes, mégis összetartozó fogalmak. Például ha fegyvert rántunk egy rendőrre, nem fog felszólítani, hogy ?Az 1995. évi RSzSz törvény CVII cikkely 3. paragrafusának alapján jogomban áll arra utasítani, hogy dobja el a fegyverét és hagyja magát őrizetbe venni!?, hanem egyszerűen belénk lő egyet. A rendőrnek joga van az önvédelemre, nekünk pedig nincs jogunk fegyvert használni. 2-0 a rendőr úr javára. Abban a pillanatban, hogy megszegjük a törvényt, lemondunk az emberi bánásmódhoz való jogunkról.

- A demokrácia a kormányzat rossz formája, amely azonban még mindig jobb az összes többinél ? Winston Churchill

A politikusok célja a hatalomra jutás. Magyarország fejlesztésének ígérete csak egy eszköz a hatalom elérésének érdekében. Számukra a legfontosabb a nép manipulációja, karizmájuk, népszerűségük fejlesztése, egymás beszennyezése, lealacsonyítása. Másképp látnak mindent: A tömeg statisztika, a kerület választókörzet, az ellenzék pedig ellenség. Mikor volt legutóbb összefogás, vagy egy célért való küzdelem a politikusok között..

- A diktatúra valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített korlátlan hatalma ? A diktatúra fogalma

Szóval gondolkodjatok el a saját sorsotokról. A fejetek felett már nem csak Orbán van, hanem a jobbágyai is, akiket azért tart, hogy elvégezzék a piszkos munkát.

Áldozatok lesztek ti is hamarosan. Az ilyen olyan "Kamarák" áldozatai. Mert ma a mafia szót felcserélte a Kamara elnevezés, e mögé bújtak a bűnözők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.11.07 09:11

Hol vagy stricibácsi??? Vagy megtalált a krízisauto?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibe, 2014.11.07 09:02

és újra "Magyarország jobban teljesít!"........na mi zu Jobbajobb és Unortodox, tele vagyunk jó hírekkel mégsem látni Titeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2014.11.07 08:50

meg milyen jó lesz amikor a diófa alap átkerül az fhb-hoz... 1000 mrd -os tétel. a nyereséges diófától el keleltt venni hogy a veszteséges Fhb kapja meg. gyanús hogy spéderé az fhb nagy része meg a pasapark is biztos véletlen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laurea, 2014.11.07 08:16

@rigolya: a Széchényi Bankba történt beszállás is milyen nyereséges lett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html