Csődhullám közeleg? (bővített)

A nehezedő adó- és járulékfeltételek közepette nem egy kisebb cég készül bedobni a törülközőt, jóllehet az sem egyszerű procedúra. A társas vállalkozások végelszámolással szüntethetők meg, amit a cég vezetője az illetékes cégbíróságon kezdeményezhet.
NAPI, 2006. december 11. hétfő, 07:47
Fotó:

Megfogyatkozhatnak jövőre a magyar kkv-k, mert sokuk nem lesz képes arra, hogy a reálbérek és a fogyasztás várható visszaesése közepette jövedelmezősége növelésével ellensúlyozza az adó- és járulékemeléseket - vélik a vállalkozói képviseletek. A többség várhatóan megpróbálkozik a kiadások csökkentésével: ez a fejlesztések elhalasztása mellett főleg a bérköltségek visszafogását jelentheti, akár azon az áron is, hogy megkockáztatják a szürke- vagy feketefoglalkoztatási módokat is.

Valószínűleg sokan lesznek azonban olyanok is - derül ki a lapunkhoz érkezett véleményekből -, akik lehúzzák a rolót vagy legalábbis más formában működnek tovább. A nehézségekkel küszködő kkv-k általában túl sokáig halogatják a végső döntést, pedig ezzel sokszor már csak adósságaikat, illetve a megszűnés költségeit növelik - figyelmeztetnek a szakértők.

Aki azonban mostanában cége átalakítására, fúzióra, kiválásra készül, annak érdemes kivárnia, amíg hatályba lépnek a napokban esedékes törvénymódosítások, mert addig - a törvényalkotók feledékenysége miatt - az átalakulás során keletkező esetleges árfolyamnyereség után meg kell fizetni a szolidaritási és az elvárt adót is.

További részletek a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK