A felszámoló Cég Felügyelet Kft. meghirdette az egykor a Retz bútoráruház hálózatát működtető Poltrend Kft. vagyonelemeit értékesítésre. Eladó a tavaly november óta felszámolási eljárás alatt lévő társaság több budapesti, valamint székesfehérvári ingatlana, 60 járműve és a Duna Energia és Szolgáltató Kft.-ben lévő üzletrészcsomagja, az irányár közel 800 millió forint. A cég egyik telephelyén, Budapest XXI. kerületében, az Orion utcában összesen nyolc, különböző nagyságú ingatlant hirdettek meg mintegy félmilliárd forintért. A felszámoló a vagyonelemeket egyben kívánja értékesíteni, pályázni szeptember 26-ig lehet.

Az 1999 decemberében létrehozott Poltrend folyamatosan terjeszkedve, egyre sikeresebben működött, tulajdonosa a Retz bútoráruház-hálózatot kiépítő és üzemeltető Török Zsolt volt. A bútorbirodalomnak 2006-ban a fővárosban és az ország különböző pontjain 23 üzlete volt. A hálózat üzemeltetésével foglalkozó Poltrend 2007-ben 6,5 milliárd forintos nettó árbevételt produkált, s bár a gazdasági válság már előrevetítette árnyékát, az ekkor közel 300 dolgozót foglalkoztató cégnek még 1,5 milliárddal sikerült "megfejelnie" bevételét a következő esztendőben. Kötelezettségállománya 2008-ban már meghaladta az 1,2 milliárd forintot, s egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a válság, döntően az építőipar visszaesésével a bútorkereskedelmet is maga alá temeti. A cég nettó árbevétele 2009-ben 5,1 milliárd forintra csökkent. Török Zsolt 2010 februárjában kiszállt a Poltrendből, és egy hongkongi lakhelyű személy lett bejegyezve tulajdonosként, majd novemberben elkezdődött a cég felszámolási eljárása.

A Retz Bútor Kereskedelmi Kft. − amelynek a most meghirdetett ingatlanok egyikében, az Orion utcában volt a székhelye − idén februárban jutott a felszámolás sorsára. 2010 márciusában hozták létre a bútoráruházakat most üzemeltető Retz Trend Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A honlapja szerint 16 városban 21 üzletet működtet a biatorbágyi székhelyű cég, de hogy ezekből jelenleg hány működik, nem tudtuk meg, mivel a társaság lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre. A cégbírósági adatokból kiderül, hogy a Retz Trend tulajdonosa − alapítása óta − egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, amely feltehetően offshore státusú. A cég tavaly, alapítása évében nettó 2,5 milliárd forintos forgalmat produkált, mérlege szerint több mint kétszáz alkalmazottja volt, kötelezettségállománya elérte az 1,4 milliárd forintot.

A Retz hónapok óta jelentős akciókkal hirdeti termékeit. Az interneten elérhető fórumbejegyzésekből kiderül, hogy több vásárló is elégedetlen a bútoráruházzal, mert jelentős késéssel szállítanak megrendelt bútorokat, illetve egyes áruházai nem érhetők el telefonon.

A meghirdetett vagyonelemek (nettó irányár, millió forint)
Bp., XXI. ker., Orion u. 14. alatti ingatlanok                               503
Székesfehérvár, Budai út 173. alatti ingatlan                           200
Gépjárművek                                                                             65
Duna Energia és Műszaki Kft. 8,33 százalékos üzletrésze    2
Forrás: Cégközlöny