A Vértesi Erőmű (VÉRT) Zrt. közgyűlése a likviditási problémák megoldása érdekében úgy döntött, hogy a társaság csődvédelmet kér maga ellen - közöllte a VÉRT.

Ennek célja, hogy biztosítsa a munkavállalók javadalmazását, a térség távhőellátását és az államilag garantált hitelek visszafizetését.

A mostani helyzet kialakulásának egyik legfőbb okát a társaság a Kapolyi László nevéhez kötődő System Consulting Zrt.-vel 2008-ban létrejött villamosenergia-szállítási szerződésekben jelölte meg, az ezek nyomán kialakult helyzet komoly likviditási krízissel fenyegeti az erőművet.

A megrendeléseket 2008-ban kezdeményező System Consulting Zrt. továbbra sem ismeri el felelősségét, ám a VÉRT, egy július végi bírósági határozat alapján, 2010 augusztus 30-ig, több mint 6 millió euró (mintegy 1,8 milliárd forint) kifizetését lenne köteles teljesíteni a System Consultinghoz kapcsolódó ügylet miatt számos villamosenergia-kereskedővel megkötött szállítási szerződések egyikének kiegyenlítésére.

A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet megoldása érdekében a kért csődvédelem azonnali 90 napos fizetési haladékot jelent a társaság számára.

Ezen időszak alatt a vállalat közleménye szerint az előírt határidők betartásával elkészíti a fizetőképesség helyreállítását célzó programot, egyezségi javaslatot készít elő mind a hitelezők, mind a munkavállalók számára, valamint ezen időszak alatt egyeztető tárgyalások folytatásával elő kívánja segíteni a térség távhőellátásának hosszútávú megoldását.

Az MTI úgy tudja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, melyet másfél évvel ezelőtt a VÉRT feljelentésére indítottak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.