Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hónapok óta beszéltek a kiskereskedelmi piacon arról, hogy a Jeans Club  Ruházati és Kereskedelmi Kft. pénzügyi nehézségekkel küzd, most azonban egyértelművé vált, ugyanis a cég április végén csődvédelmet kért. A cég jelenlegi helyzetéről és a csődvédelmi kérelméről sokat elmond, hogy a társaság egyik legnagyobb hitelezője a CIB Bank.

Az elektronikus úton fellelhető 2009-es mérlegadatok szerint a ruházati üzletlánc teljes kötelezettsége valamivel több mint 8 milliárd forint. Ebből 6,8 milliárd rövid lejáratú, ezzel szemben valamivel kevesebb, mint 500 millió követelés áll szemben. A szállítóknak a cég 2,4 milliárd forinttal tartozik. A helyzetet nehezíti, hogy a társaság tavaly előtti mérleg szerinti eredménye 45 millió forint volt (osztalékot nem fizetett és eredménytartalékba sem helyezett pénzt). A fő probléma azonban nem ez, hanem az, hogy a tetemes kötelezettséggel szemben mindössze 11,1 milliárd forint forgalom áll.

A Jeans Club magyar hátterű márka, a cég saját bevallása szerint 20 éves múltra tekint vissza, ám magát a Jeans Clubot, illetve annak elődjét a P.andP. Jeans Ruházati Kft.-t 1997-ben jegyezte be a cégbíróság. Azóta 35 ruházati üzletet nyitott Magyarországon, ebből 12-őt Budapesten. Idő közben a környező országokban is terjeszkedni kezdett, így Csehországban 7, Lengyelországban 6, Romániában 2, Horvátországban 2 és Szlovákiában egy boltot működtet.

A gyenge tavaly előtti eredmények miatt már a hitelbiztosítók is kifaroltak a társaságból, ami ugyancsak megnehezítette a hálózat finanszírozását. A pénzügyi nehézségeket tetézi, hogy a legális kiskereskedelmi forgalom is jelentősen megcsappant és a márka pont abban a fogyasztói csoportban mozgott, amelyet a válság leginkább megviselt.

A céget próbáltuk elérni tegnap, ám az irodában már nem vették fel a telefont.

Hőnyi Gyula

 

Jeans Club adatok
(2009/millió forint)
Jegyzett tőke100
Saját tőke218,6
Hosszú lejárató köt.1248,8
Rövid lejáratú köt.6818,4
Nettó árbevétel11155,3
Adó előtti eredmény67,1
Mérleg szerinti eredmény45,5
Forrás Cégbíróság